Οικονομία

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές απο τον ΕΦΚΑ-Ποιοί θα πάρουν έκτακτο βοήθημα

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις, για το έκτακτο βοήθημα σε όλους όσοι δεν πήραν την αύξηση του 7,75% καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το επίδομα προσωπικής διαφοράς και τις επικουρικές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ έδωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Όμηρος Τσάπαλος.

Μιλώντας αρχικά για την εισφοροδιαφυγή που έχει παρατηρηθεί σε αρκετές επιχειρήσεις ο κ. Τσάπαλος τόνισε στην ΕΡΤ ότι το παράπτωμα είναι διπλό όταν πληρώνεις τις δικές σου εισφορές ως εργοδότης, αλλά και δεν πληρώνεις και τις εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων σου.

«Το να έχουν δουλέψει οι άνθρωποι αυτοί τις εισφορές τους […] και να πληρώνεις μόνο τα μηνιάτικα ή καθόλου τα μηνιάτικα αλλά και καθόλου και τις εισφορές που απευθύνονται στη σύνταξή τους στο μέλλον είναι ανήθικο», δήλωσε ο κ. Τσάπαλος.

Μέχρι τις 31/3 το επίδομα προσωπικής διαφοράς
Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες πολιτών που δεν είδαν στις συντάξεις Μαρτίου (πληρωμή συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου) την αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί είχαν προσωπική διαφορά που κληρονόμησαν από το νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, όπως είπε, ο ΕΦΚΑ δεν θα τους αφήσει έτσι αλλά έως τις 31 Μαρτίου όλοι όσοι έχουν προσωπική διαφορά και έχουν έως 1.600 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων τον μήνα θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Ο κ. Τσάπαλος τόνισε ότι το σύνολο των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος είναι 1.112.000 άτομα και ότι το επίδομα αυτό «είναι ανεκχόρητο, ακατάσχετο, αφορολόγητο ποσό που πιστώνεται χωρίς καμία αίτηση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων».

Ποιοι θα πάρουν επίδομα 300 ευρώ
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το επίδομα αυτό θα είναι κλιμακούμενο αναλόγως του ύψους της ενίσχυσης που έχει λάβει ο συνταξιούχος στο παρελθόν. Ενδεικτικά, «τριακόσια ευρώ θα λάβουν περίπου 560.000 συνταξιούχοι που δεν είδαν τίποτα το προηγούμενο διάστημα, ούτε το 7,75%, ούτε τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, ούτε την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, παρά μόνο μια μικρή ωφέλεια».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ, «υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν 250 ευρώ γιατί είδαν μια ωφέλεια το προηγούμενο διάστημα από την αύξηση του 7,75% και επίσης έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 1.100 ευρώ. Τα 200 ευρώ θα τα δουν οι συνταξιούχοι με πιο υψηλές αποδοχές μεταξύ 1.100 και 1.600 ευρώ που είτε δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση, είτε έλαβαν μια αύξηση χαμηλότερη της τάξης του 3%.

Τον Μάρτιο θα γίνουν οι πληρωμές
Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΕΦΚΑ ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε ο Μάρτιος είναι μήνας πληρωμών και έκτακτων ενισχύσεων για τους συνταξιούχους και ειδικότερα όλους όσοι δεν έχουν εισπράξει επικουρικές συντάξεις.

Πώς θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις
«Πέρα από την καταβολή των τακτικών συντάξεων που γίνεται κάθε τέλος του μήνα, έχουμε και δυο έκτακτες καταβολές ή μια μεγάλη έκτακτη καταβολή η οποία αφορά εκείνους για τους οποίους οφείλουμε για πολλά χρόνια τις επικουρικές τους συντάξεις. Μέχρι και αύριο (1/3) ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια τεράστια προσπάθεια που κάναμε στον ΕΦΚΑ να εκδώσουμε οριστικά 40.000 επικουρικές συντάξεις μέσα στο Γενάρη και τον Φεβρουάριο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν τέλη Μαρτίου τις συντάξεις τους. Δε θα λάβουν προκαταβολή ούτε αναδρομικά θα λάβουν την οριστική επικουρική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν επιπλέον 40.000 ασφαλισμένοι που εκκρεμεί η επικουρική σύνταξή τους, οι οποίοι έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν προκαταβολή για την επικουρική τους σύνταξη.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης. «Αν για παράδειγμα οφείλουμε για 12 μήνες στην επικουρική σύνταξη, ένας ασφαλισμένο θα λάβει αναδρομικά 1.200 ευρώ. Αν περιμένει 24 μήνες, θα λάβει 2.400 και ούτω καθεξής».

Μεγάλες αποζημιώσεις για 150 ασφαλισμένους στο Ταμείο Μετάλλων που δεν είχαν λάβει την επικουρική
Για μια σημαντική αδικία που αποκαθίσταται μετά από 13 χρόνια μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Τσάπαλος αναφερόμενος σε 150 δικαιούχους του Ταμείου Μετάλλων οι οποίοι από το 2010 περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν αναδρομικά όπως καταλαβαίνετε πάνω από 10.000 – 12.000 ευρώ γιατί περιμένουν μια δεκαετία τα επικουρικά τους» είπε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς, πολλοί από αυτούς που περίμεναν δεν είναι ακόμα στη ζωή. Σύμφωνα με τον ίδιο, το όφελος αυτό θα μεταβιβαστεί στους κληρονόμους, δηλαδή στη σύζυγο, στο σύζυγο καθώς και στα παιδιά, οι οποίοι θα λάβουν αυτά τα χρήματα σίγουρα μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ για να λάβει ένας ασφαλισμένος την επικουρική σύνταξη θα πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: Να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης και να έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Ιούνιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία