26 Μαΐου 2022

Σταϊκούρας: Αν δεν κλείσει η συμφωνία, οδηγούμαστε σε χρεοκοπία

0b64d345dbb9415386f26f89727ea790“Η έλευση των θεσμών σε σύγκριση με το πλήρες αδιέξοδο αποτελεί θετική εξέλιξη”, υποστηρίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι “άλλο ένα Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία επί της αξιολόγησης” και επιπλέον ότι “το σύρσιμο της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για τη χώρα”.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι “εδώ που φτάσαμε η συμφωνία πρέπει να κλείσει, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία”.

Κατά τα λοιπά, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο εκφράζει την άποψη ότι “με δεδομένες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος το επόμενο μεσοπρόθεσμο που θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021 θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το 4ο Μνημόνιο”.

Ερωτηθείς “τι έχασε και τι κέρδισε η κυβέρνηση”, ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “κέρδισε την επιστροφή των θεσμών”, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι “για να το πετύχει αυτό “η κυβέρνηση των προθύμων” έδωσε τα πάντα, υπερβαίνοντας τα χρονικά όρια της εντολής που έχει λάβει”.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αμφισβητεί ότι για πρώτη φορά ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για το “τέλος της λιτότητας” και αντιθέτως υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής του Eurogroup υποστήριξε ότι “μη ζητάτε από τον υπουργό Οικονομικών να υποσχεθεί το τέλος της λιτότητας”.

Για την πληροφορία που θέλει το ΔΝΤ να “κάνει πίσω στην απαίτηση του για τα 3,6 δισ. ευρώ μέτρα” ο Χρήστος Σταϊκούρας απαντά στο Πρακτορείο λέγοντας “όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι”.

Τέλος, ξεκαθαρίζει, σε όλους τους τόνους, ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει “νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε αυτά που βαπτίζονται δήθεν διαρθρωτικές αλλαγές”, ωστόσο, αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, διευκρινίζει λέγοντας “να τις δούμε πρώτα, καθώς και τον τρόπο που θα έρθουν και μετά θα τοποθετηθούμε”.Οικονομία