Δεν είναι κοινό μυστικό ότι η ακρίβεια αποτελεί τον νούμερο ένα «πονοκέφαλο» τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την κυβέρνηση.
Σχεδόν οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι οι «τσιμπημένες» τιμές, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ψάχνει να βρει λύσεις για την ανακούφιση των καταναλωτών.
Μόνιμη μείωση τιμής
Στις 16 Οκτωβρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, εγκαινίασε ένα νέο μέτρο, την μόνιμη μείωση τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αρχικά, τα προϊόντα ήταν λίγο παραπάνω από 200, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, είχαν φτάσει τα 660 την Τετάρτη 8/11, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο για 500. Νέος στόχος πλέον, είναι ο αριθμός των προϊόντων να ξεπεράσει τα 1.000.
Κάθε ημέρα που περνάει, νέες εταιρείες δηλώνουν συμμετοχή σε αυτή την πρωτοβουλία.
Κάθε επιχείρηση που συμμετέχει, είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει για ένα εξάμηνο το λιγότερο, μειωμένη τιμή τουλάχιστον κατά 5% για τα προϊόντα που θα επιλέξει.
Πρόκειται, κυρίως, για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά. Ειδικότερα, φρέσκο γάλα, το σύνολο των χλωρινών, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά και ρύζι.
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε και νέο πλαίσιο που θα διέπει τις προσφορές, ώστε και διαφάνεια να υπάρχει και να αποτρέπονται παραπλανητικές προσφορές, από τις οποίες εν τέλει δεν είναι σίγουρο ότι ο καταναλωτής βγαίνει κερδισμένος.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Παράλληλα, εντείνονται οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια των εταιρειών.
Κάθε εταιρεία υποχρεούται να μην έχει υψηλότερο περιθώριο κέρδους από το αντίστοιχο του 2021.
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ στην ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ και στην ΕΛΑΙΣ- Unilever Hellas.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο έλεγχος σε άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες ενώ ελέγχονται και 10-14 ελληνικές εταιρείες, βάσει του νόμου για αθέμιτη κερδοφορία.
Από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου ξεκινούν έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής», όπως οφείλουν.
Σχετικά με το ελαιόλαδο, το Υπουργείο Ανάπτυξης διεξάγει ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όπου παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας θα δημοσιοποιούνται και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
Πλατφόρμα e-katanalotis
Ενα πολύτιμο εργαλείο για την διερεύνηση των τιμών τροφίμων και ενέργειας έχουν στα χέρια τους με την εφαρμογή e-Καταναλωτής οι πολίτες.
To e-katanalotis δίνει την δυνατότητα στα νοικοκυριά να ενημερώνονται για τις τρέχουσες τιμές, σε μια περίοδο που η ακρίβεια «ταλαιπωρεί» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το υπουργειο Ανάπτυξης ετοιμάζει μία προσθήκη στην εφαρμογή, ώστε να μπορεί ο πολίτης να στέλνει επιτόπου από το κινητό του μία καταγγελία -με φωτογραφία ή κείμενο- στο υπουργείο, το οποίο θα προχωρά στη σχετική διερεύνηση.