1 Δεκεμβρίου 2020

Τουσκ: Χάθηκε πολύς χρόνος για το εύκολο μέρος του Brexit

Την εκκίνηση διαπραγματεύσεων για τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν το πρωί από τις Βρυξέλλες Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Τερέζα Μέι.

Ο Τουσκ ζήτησε περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit και υπογράμμισε πως το Λονδίνο οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ένωσης. Αλλά, όπως πρόσθεσε, δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στον χρόνο που χάθηκε και να ανεβάσει τον πήχη για τη δυσκολία της επόμενης φάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στη διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι ακόμα δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος… Μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένας χρόνος» προειδοποίησε.Διεθνή