20 Αυγούστου 2019

Το Βέλγιο δεν αποκλείει χορήγηση ασύλου στον πρόεδρο της Καταλονίας

Το ενδεχόμενο το Βέλγιο να χορηγήσει άσυλο στον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, εφόσον εκείνος το ζητήσει, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας Τέο Φράνκεν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα».

Η κατάσταση στην Ισπανία και δη στην Καταλονία είναι έκρυθμη, με την ισπανική κυβέρνηση να έχει αποπέμψει τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και να έχει διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διερευνά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί εξέγερση.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.

«Δεν είναι μη ρεαλιστικό, αν κοιτάξεις την κατάσταση» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM. «Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης» είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη» πρόσθεσε.

Την ώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες σωπαίνουν σε σχέση με την ισπανική κρίση, κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα και ζητώντας εφαρμογή του Συντάγματος της χώρας, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο. Ο Μισέλ, κεντρώος πολιτικός από την Βαλονία, κυβερνά σε συνασπισμό με το N-VA, από το 2014.

Οι σχέσεις Βελγίου-Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90′ και του 00′, όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην ETA.Διεθνή
Μενού
Responsive Menu Clicked Image