Ο Νεοδημοκράτης

Κυβέρνηση: Η «αναμενόμενη» νίκη Ανδρουλάκη και η πρόσκληση Μητσοτάκη – Ματιές στα δεξιά της ΝΔ

Η νέα νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ δεν… εξέπληξε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο εδώ και μέρες γινόταν η ανάλυση ότι απέναντι στον Χάρη Δούκα ο νυν πρόεδρος του κόμματος είχε συγκριτικό πλεονέκτημα. Από την άλλη, η αναβάπτιση ενός γνωστού για το Μαξίμου προσώπου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σημαίνει… business as usual για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο εκπλήξεων από μέρους του κ. Ανδρουλάκη.

Αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει μια (αυτονόητη) κίνηση χθες το βράδυ, ήτοι να καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη στο τηλέφωνο για να τον συγχαρεί και να τον προτρέψει να συναντηθούν το επόμενο διάστημα. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και το 2021 ο πρωθυπουργός, αν και μετά τα πράγματα πήραν εντελώς διαφορετική τροπή. Σημειωτέον, ο κ. Ανδρουλάκης δεν εμφανίστηκε αρνητικός, επί του πρακτέου όμως θα φανεί αν σκοπεύει όντως να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ή θα δει την πρόσκληση ως… παγίδα που πρέπει να αποφύγει.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι, λόγω της εύτακτης εικόνας των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ έναντι της χαοτικής και διαλυτικής κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει ένα δημοσκοπικό «τράτο» για το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, όμως, δίνουν μικρές πιθανότητες σε μια «πράσινη υπέρβαση» υπό τις παρούσες συνθήκες που δεν μοιάζουν δραματικά διαφορετικές σε σχέση με την περίοδο προ των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προ ημερών είχε επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το μείζον για την κυβέρνηση είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ. «Να δούμε αν θα διατυπώσει μια κοστολογημένη εναλλακτική, χωρίς τη λογική που είχε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μιμούμενο τον ΣΥΡΙΖΑ, του όχι σε όλα, της καταψήφισης εμβληματικών νομοσχεδίων που θα έπρεπε να ενώνουν τους βουλευτές μας και το πολιτικό σύστημα συνολικά, όπως τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, όπως η επιστολική ψήφος, η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου, ανακαίνιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας», είχε επισημάνει ο κ. Μαρινάκης την περασμένη Πέμπτη.

Αναχώματα στα δεξιά

Με δεδομένες τις μάλλον «χαμηλές πτήσεις» της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει ζωτικό χώρο στα κόμματα εκ δεξιών και ιδιαίτερα στην Ελληνική Λύση και τη Φωνή Λογικής που καταγράφει εντονότερη κινητικότητα. Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπουν μια επιχειρούμενη προσπάθεια «πλαγιοκόπησης» με όχημα τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εξ ου και χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή έσπευσε μέσω διαρροής στην Καθημερινή να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει θέμα για 6 μίλια παντού στο Αιγαίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η… χαλαρή αντιμετώπιση του εκ δεξιών σκηνικού δεν αποφέρει αποτελέσματα, συνεπώς υιοθετείται μια πιο δυναμική προσέγγιση. «Ό,τι λέγεται, θα απαντάται και τα fake news δεν θα μένουν ως λάσπη στον ανεμιστήρα», έλεγε στο ΘΕΜΑ κυβερνητικό στέλεχος, απηχώντας και τις θέσεις του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι υπάρχει μια δεδομένη εσωτερική ανακύκλωση πολιτών σε αυτόν τον χώρο, στα «μεσαία» επίπεδα της ΝΔ όμως εξελίσσεται μια επιχείρηση «σαγήνης», κυρίως από το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πορεύεται με διαφορετική λογική, στοχεύοντας απευθείας σε ψηφοφόρους. Αντιθέτως, η κυρία Λατινοπούλου εφαρμόζει στρατηγική προσέλκυσης πρώην στελεχών της ΝΔ. Τέτοια παραδείγμα είναι ο νυν γραμματέας του κόμματός της Κώστας Κόλλιας, ενώ εντάχθηκε στο κόμμα και ο «απογοητευμένος από τη ΝΔ» πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος. Κοντά της φαίνεται και ο πρώην πολιτευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Πανοζάχος, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι σε δεύτερο χρόνο με το κόμμα θα μπορούσε να πολιτευθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς.

You may also like