Δεν έχει περάσει παρά ένας μήνας από τις αποκαλύψεις για τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ, και μια δεύτερη υπόθεση με κομματικά διορισμένη διοίκηση πάλι σε ενεργειακή εταιρεία, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Αφορά επίσης μια υπό αποκρατικοποίηση επιχείρηση, τον ΔΕΣΦΑ, και το θέμα είναι επίσης αύξηση των απολαβών, εν προκειμένω αύξηση του εφάπαξ του επικεφαλής της, όπως αποκαλύπτει με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Σωτήρης Νίκας, που σύμφωνα πάντα με την ερώτηση, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του, αλλά λίγες ημέρες μετά υπέβαλε… αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας έτσι εφάπαξ που αυξάνεται από τα περίπου 160.000 στα 258.000 ευρώ.
Ο κομματικά διορισμένος επικεφαλής του υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΣΦΑ, προέρχεται από την ίδια την εταιρεία, και πριν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση ως επικεφαλής της, εργαζόταν σε αυτήν ως απλός διευθυντής. Είχε δηλαδή την ίδια θέση που κατείχε και ο κ. Ι. Μπλάνας στον ΑΔΜΗΕ πριν γίνει και αυτός διευθύνων σύμβουλος και εμπλακεί στη γνωστή υπόθεση με τα “Golden Boys”, η αποκάλυψη της οποίας οδήγησε στην απομάκρυνσή του.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής σύμφωνα με την ερώτηση Σκρέκα που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη. “Στις 11 Νοεμβρίου του 2016, ο κ. Σωτήρης Νίκας εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ, την οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)”.
Το ενδιαφέρον ωστόσο σημείο της υπόθεσης είναι ότι λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κατέθεσε τα χαρτιά του για να βγει στη σύνταξη. Στην πράξη, η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το εφάπαξ που εισέπραξε από το ΔΕΣΦΑ κατά περίπου 100.000 ευρώ, από τα 160.000 στα 258.000 ευρώ. Και όλα αυτά επειδή σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο επικεφαλής της εταιρείας “προήγαγε” τον εαυτό του κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας μέχρι και σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
Μεταφορά αποθεμάτων σε ασφαλιστική εταιρεία
Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, τον Οκτώβριο του 2016, λίγες μόλις ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο κ. Νίκας μετέφερε αποθεματικά του ΔΕΣΦΑ σε λογαριασμό μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να διασφαλισθούν συνολικά τα εφάπαξ όλου του προσωπικού της εταιρείας.
Σύμφωνα με την ερώτηση “λίγες ημέρες πριν την έγκριση της προαγωγής του, ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ εξουσιοδότησε το Εποπτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη μεταφορά 10.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να “διασφαλίσει” τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζόμενων στο Διαχειριστή από πιθανό “bail in”. Το αναφέρει μεταξύ άλλων η εισηγητική έκθεση. “Το ποσό αυτό των 10.000.000 ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η ενεργοβόρος βιομηχανία για φυσικό αέριο”, συνεχίζει η ερώτηση.
Ανεξάρτητα από την κατάληξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις ένα μήνα πριν, στις αρχές Φεβρουαρίου, είχε έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση με τα Golden Boys του ΑΔΜΗΕ, και ενώ ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ι. Μπλάνας έχει επιστρέψει πίσω τα χρήματα.
Τι είχαν κάνει τα δύο στελέχη; Με τη λογική “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, εκμεταλλεύθηκαν τον νόμο 4354 που ψηφίστηκε στα τέλη του 2015 και με τον οποίο αίρεται το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, προκειμένου να αυξήσουν τις μηνιαίες τους αποδοχές στα επίπεδα των 20.000 ευρώ μικτά και μάλιστα αναδρομικά. Αποτέλεσμα της αναδρομικότητας στην απόφαση της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ ήταν να εισπράξουν περί τα 200.000 ευρώ έκαστος τον Δεκέμβριο, ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.
Μπροστά στο θόρυβο που είχε τότε προκληθεί, ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης τους απομάκρυνε, ενώ όμως ο κ. Κορωνιωτάκης (πρώην πρόεδρος) δεσμεύθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, ο κ. Μπλάνας αρνήθηκε. Ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφές αν ο τελευταίος έχει επιστρέψει πίσω τα χρήματα στην εταιρεία.
Πηγή: liberal.grliberal.gr