Ελλάδα

Τέλος το χάρτινο εισιτήριο -Πώς θα μπαίνουμε στο Μετρό και τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας

Προ των πυλών βρίσκεται το σύστημα ανέπαφων πληρωμών που λειτουργεί ήδη στις λεωφορειακές γραμμές Express του Αεροδρομίου.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την είσοδο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας σε μια νέα εποχή, μιας και τους επόμενους μήνες το σύστημα ανέπαφων πληρωμών θα επεκταθεί σε όλα τα μέσα αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί πιλοτικά στα λεωφορεία των γραμμών Express (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ σύμφωνα με εξαγγελίες θα τεθεί σε κανονική λειτουργία σε τρόλεϊ, μετρό, τραμ και αστικά λεωφορεία στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025, παρέχοντας διευκόλυνση στο σύνολο του επιβατικού κοινού της πρωτεύουσας.

Αυτό σημαίνει ότι σε μόλις λίγους μήνες ο επιβάτης θα μπορεί να εκτελεί πληρωμές απευθείας μέσω της τραπεζικής του κάρτας -είτε μέσω της ίδιας, είτε μέσω του ψηφιακού της αντίγραφου σε κινητό τηλέφωνο, smartwatch).

Ειδικότερα, δεν θα απαιτείται η προμήθεια των γνωστών εισιτηρίων ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card, δεδομένου ότι εισιτήριο θα είναι η ίδια η τραπεζική κάρτα, είτε σε πλαστική μορφή είτε ενσωματωμένη στο κινητό τηλέφωνο με λειτουργία NFC (Apple Pay wallet ή Google Pay wallet). Το μόνο που θα έχει να κάνει ο επιβάτης είναι να πλησιάζει την κάρτα ή το κινητό του τηλέφωνο στον ειδικό αναγνώστη των επικυρωτικών μηχανημάτων.

Η συγκεκριμένη λειτουργία, μάλιστα, έχει σχεδιασθεί με τρόπο ώστε ο επιβάτης να χρεώνεται με το φθηνότερο διαθέσιμο οικονομικό πακέτο, βάσει, φυσικά, της χρήσης που κάνει. Επί παραδείγματι, αν πραγματοποιήσει 5 διαδρομές θα χρεώνεται με το σχετικό πακέτο των 5,70 ευρώ, αντί για 5 μονά εισιτήρια των 1,20, δηλαδή 6 ευρώ.

Με τη νέα αυτή υπηρεσία, η Αθήνα εντάσσεται στη λίστα των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Μαδρίτη, το Μιλάνο, και το Λονδίνο που δίνουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να μετακινούνται με απλό, ασφαλή και άνετο τρόπο, κάτι που συνδράμει καθοριστικά στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των ΜΜΜ.

Διευκρινίζεται ότι το νέο σύστημα δεν θα σηματοδοτήσει την κατάργηση των παραδοσιακών εισιτηρίων ATH.ENA Ticket και ATH.ENA Card. Αυτές θα συνεχίσουν να διατίθενται και να λειτουργούν στα επικυρωτικά μηχανήματα, αλλά δεδομένης της ευκολίας που θα παρέχει η πληρωμή απευθείας από την τραπεζική κάρτα και το κινητό τηλέφωνο, η χρήση τους εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όπως έχει γίνει σωστό, πραγματοποιούνται συζυτήσεις για την εφαρμογή του συστήματος των ανέπαφων πληρωμών και στα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης, αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα