Σύμφωνα με δημοσκόπηση, ποσοστό 75% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 13% θα την χαιρέτιζε, ενώ αδιάφορο δηλώνει το 7%.
Την αμετάβλητη, σαφή απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών και μάλιστα σε ποσοστό 75%, μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη, μόλις μία ημέρα μετά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες της ετήσιας Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 75% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 13% θα την χαιρέτιζε, ενώ αδιάφορο δηλώνει το 7%.
Πέραν της Τουρκίας, η πλειονότητα των Αυστριακών απορρίπτει και την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων, της Σερβίας σε ποσοστό 59%, της Αλβανίας (61%), του Κοσόβου (56%), της ΠΓΔΜ (50%) και του Μαυροβουνίου (45%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης, 44%, συγκεντρώνει μια ενδεχόμενη ένταξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν μια ένταξη της Σερβίας και της ΠΓΔΜ θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση της επίκαιρης προσφυγικής κρίσης, μόλις το 13% εκτιμά πως θα υπήρχε μια βελτίωση, το 6% υπολογίζει σε επιδείνωση, ενώ η μεγάλη πλειονότητα, σε ποσοστό 66%, δεν αναμένει καμία διαφορά σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.
Στη βάση των ευρημάτων της ίδιας δημοσκόπησης, ποσοστό 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τη διακοπή γενικά της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ με νέα μέλη και μόνον το 18%τάσσεται υπέρ της ένταξης νέων χωρών, ενώ ένα 81% θεωρεί “πολύ σημαντική” ή “σημαντική” την εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών-μελών της.
Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάουλ Σμιντ, ο σκεπτικισμός των Αυστριακών που καταγράφεται σήμερα απέναντι σε νέα διεύρυνση, θα μειωθεί μόνον αφού η ΕΕ πετύχει να φέρει σε τάξη τα του οίκου της και να βελτιώσει αισθητά την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων.
Παραπέμποντας στην κρίση στην Ελλάδα και στην προσφυγική κρίση, ο ίδιος αναφέρει ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση κρίσεων από την ΕΕ και να βελτιωθεί η ικανότητα δράσης της.
Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει περάσει το 80%, ώστε η Αυστρία να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά μόνο μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.