Οικονομία

Α. Αυγουλέας: Ανάγκη «δυναμικής» διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την ανάγκη να υπάρξει «δυναμική» παρέμβαση αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτως ώστε να «καθαρίσει» ο τραπεζικός κλάδος της Ελλάδας, τονίζει ο Αιμίλιος Αυγουλέας, επικεφαλής του τμήματος International Banking Law & Finance στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του τραπεζικού συστήματος; Υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών θα μπορέσει να λυθεί με αλλαγές στη διοίκησή τους, παροχή κινήτρων σε ξένους επενδυτές ώστε να τοποθετηθούν σε αυτές και δημιουργία μίας bad bank που θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Χωρίς μία «δυναμική» παρέμβαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως π.χ. διαγραφή κάποιων εξ αυτών, τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών δεν θα επιλυθούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτελέσουν ούτε στο μέλλον τον βασικό τους ρόλο, δηλαδή την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Πού θα πρέπει να επικεντρωθεί το νέο μνημόνιο ώστε να καταστεί υποστηρικτικό της ανάπτυξης;

Η εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να επιτευχθεί, πιθανώς, μέσω περικοπών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και όχι μέσω αυξήσεων των φόρων. Επίσης μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα, αλλά σίγουρα το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να «δουλέψει» όσο το τραπεζικό σύστημα είναι δυσλειτουργικό. Επίσης η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι ηπιότερη και να εφαρμοστεί σε ευρύτερο χρονικό ορίζοντα.

Υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας, κάποιες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην υπάρχουσα συμφωνία;

Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ορθή ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να μην καταγράφεται επικέντρωση της ενημέρωσης μόνο στην ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να προκαλέσει η ύφεση και ως εκ τούτου να προσφέρονται «διέξοδοι» ώστε να μην εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Ένας τρόπος είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και να υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Περαιτέρω μείωση μισθών και επιπλέον αναγκαστικές αποχωρήσεις υπαλλήλων είναι ανώφελα μέτρα, καθώς δεν πρόκειται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα το μόνο που θα προκαλέσουν είναι η ενίσχυση της οργής της κοινωνίας ενάντια στο πρόγραμμα. Παράλληλα το πρόγραμμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή 4-5 σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι στην «μικροδιαχείριση». Θα είναι ιδιαίτερα θετικό το να συνδεθούν οι αποδοχές αλλά και οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων με την παραγωγικότητά τους.

Πηγή: Newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία