Έτοιμη να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί από την τεράστια αύξηση της λαθρομετανάστευσης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Έπειτα από παράκληση του Προέδρου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση, επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής για χρηματοδότηση 474 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, και ανακοίνωσε πως το πρώτο κομμάτι βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων είναι έτοιμο προς αποδέσμευση μόλις συσταθεί η ρυθμιστική αρχή που θα διαχειρίζεται τα χρήματα από το ελληνικό κράτος.
Ο Έλληνας Επίτροπος έδωσε εύσημα στις ελληνικές αρχές για τη δύσκολη δουλειά που έχουν αναλάβει και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ως «πραγματικά δύσκολη». Στη συνέχεια σημείωσε πως η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί ένα «Ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί, χωρίς όμως να αντικατασταθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων».
Οι 50.000 μετανάστες μόνο τον Ιούλιο οδηγούν σε περισσότερη χρηματοδότηση
Η ραγδαία άνοδος των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο, που έφτασε τις 50.000 μόνο τον Ιούλιο, ανοίγει τον δρόμο για περεταίρω χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης 2.4 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη στις τοπικές αρχές.
Ο Επίτροπος χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές ως «πολύ ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές» και τόνισε την δραματική διάσταση που έχει λάβει το ζήτημα, καθώς πάνω από 150.000 μετανάστες έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα από το 2015.
Η κατάσταση αυτή και η ανάγκη για υποστήριξη των αρχών ιδιαίτερα στα σύνορα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο απαιτεί την επιπλέον υποστήριξη της Ελλάδας σε χρηματικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως έπειτα από την έγκριση όλων των αιτημάτων των ελληνικών αρχών για χρηματοδότηση από την ΕΕ την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή είναι έτοιμη να διαθέσει και τεχνικό προσωπικό, αναγκαίες πρώτες ύλες και ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η νέα αυτή βοήθεια, μέρος της Εσωτερικής Χρηματοδότησης Ασφάλειας, θα προσδώσει άλλα 2.74 εκατομμύρια στη προσπάθεια που γίνεται από τις ελληνικές αρχές.
Ακόμη, σημαντικό για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι και το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι πλέον μια από τις πιο κρίσιμες πύλες εισόδου μεταναστών, έχουν τηρηθεί τα πρωτόκολλα υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και ο επαγγελματισμός και «αυταπάρνηση» που έχουν δείξει οι λιμενικές αρχές έχουν οδηγήσει σε μηδενικούς θανάτους.
Επανεξέταση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που ανακοίνωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι την εκκίνηση της διαδικασίας επανεξέτασης της αμφιλεγόμενης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.
Η συνθήκη αυτή, που επιβαρύνει τις χώρες εισόδου των μεταναστών με την υποστήριξη τους ακόμα και όταν έχουν καταφέρει να μεταβούν στο εσωτερικό της Ευρώπης, θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή, έτσι ώστε να εντοπιστούν τα «άδικα σημεία» που έχει και στη συνέχεια «να διορθωθούν».