Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, καθώς και άλλες σημαντικές υποδομές γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομές αντιποίνων εναντίον σταθμών εξαγωγής πετρελαίου και ενός αεροδρομίου, κλιμακώνοντας τη μάχη τους για τον έλεγχο της χώρας μερικές ημέρες πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν οργανωθεί από τον ΟΗΕ στο Μαρόκο.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, καθώς και άλλες σημαντικές υποδομές γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ-Θίνι και το εκλεγμένο κοινοβούλιο έχουν εγκατασταθεί σε ανατολική περιοχή αφότου οι αντίπαλες δυνάμεις της οργάνωσης “Αυγή της Λιβύης” κατέλαβαν το καλοκαίρι την Τρίπολη και εγκαθίδρυσαν εκεί τη δική τους διοίκηση.
Ένα πολεμικό αεροπλάνο που ανήκε σε δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την Τρίπολη βομβάρδισε τους πετρελαϊκούς λιμένες Ρας Λανούφ και Ες Σίντρα, προκαλώντας μικρές μόνο ζημιές, σύμφωνα με αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης Θίνι.
“Έβαλαν στόχο το πολιτικό αεροδρόμιο στο Ρας Λανούφ και δεξαμενές πετρελαίου στο Ες Σίντρα. Οι ρουκέτες έπεσαν κοντά στις δεξαμενές, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μόνο μικρές ζημιές”, δήλωσε ο Άλι Χάσι, εκπρόσωπος των δυνάμεων που προστατεύουν τις πετρελαϊκές υποδομές.
Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου του Ρας Λανούφ και του Ες Σίντρα, από τους οποίους περνάει η μισή πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης, όταν λειτουργούν κανονικά, έκλεισαν το Δεκέμβριο εξαιτίας της σύγκρουσης. Η Λιβύη παράγει αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με το 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρήγε πριν από την ανατροπή του Καντάφι.
Πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν επίσης το αεροδρόμιο Μαϊτίγκα της Τρίπολης, δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Σακίρ Ελ-Γιαρόσι, και υπάρχουν σχέδια για να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του αεροδρομίου της πόλης Μισράτα, η οποία αποτελεί επίσης βάση της οργάνωσης “Αυγή της Λιβύης”.
Ο διοικητής Γιαρόσι δήλωσε πως οι επιδρομές γίνονται σε αντίποινα για το βομβαρδισμό της Ζιντάν από τις δυνάμεις της Τρίπολης, καθώς και για να σταματήσει ο ανεφοδιασμός των μαχητών. Η Ζιντάν είναι μια πόλη η οποία παραμένει πιστή στην κυβέρνηση του Θίνι.
Οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις προς και από τη Λιβύη και ξένοι διπλωμάτες έχουν αποσυρθεί καθώς οι μάχες επιδεινώθηκαν πέρυσι.
Ισλαμιστές μαχητές στη Λιβύη που λένε πως έχουν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει φόβους ότι η χώρα έχει γίνει ένα καταφύγιο για εξτρεμιστές.
Δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να σχηματίσουν οι δύο πλευρές μια κυβέρνηση ενότητας, να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός και να επαναδρομολογήσουν την ευαίσθητη μετάβαση της Λιβύης στο δημοκρατία.