Οι αντάρτες Ταλιμπάν, δια του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση μέσω Twitter
Τουλάχιστον ένας άμαχος σκοτώθηκε, και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, σε επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στόχος της οποίας ήταν κατά πάσα πιθανότητα, στρατιώτες του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.
“Ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι 13 τραυματίστηκαν, μεταξύ τους τρεις γυναίκες, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου” κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσε ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, στο Twitter. Στόχος της επίθεσης ήταν “αυτοκινητοπομπή των ξένων στρατευμάτων”, δήλωσε ο Νατζίμπ Ντανίς, του ίδιου υπουργείου.
Οι αντάρτες Ταλιμπάν, δια του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση μέσω Twitter.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ που επικαλείται αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, ένας καμικάζι που περπατούσε σε δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατευθύνθηκε σε ένα λευκό ημιφορτηγό στο οποίο κατά τα φαινόμενα θα έμπαινε. Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος προκαλώντας θύματα και υλικές ζημιές. Το ημιφορτηγό καταστράφηκε επίσης και από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της αστυνομίας, στόχος της επίθεσης που σημειώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή ήταν επίσης να προκαλέσει τρόμο στους πολίτες.
Οι Ταλιμπάν στοχεύουν συχνά τους σχεδόν 13.000 ξένους στρατιώτες στο Αφγανιστάν τους οποίους αποκαλούν “εισβολείς”. Πριν ακριβώς από μια εβδομάδα, έξι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που είχαν οργανώσει οι αντάρτες κοντά στη βάση Μπαγκράμ, βόρεια της Καμπούλ.
Αλλά η σημερινή επίθεση σημειώνεται την επομένη της επίσκεψης στην Καμπούλ του Ραχίλ Σαρίφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου του πακιστανικού στρατού, του οποίου η χώρα θεωρείται στο Αφγανιστάν “προστάτης” των Αφγανών Ταλιμπάν.
Ο στρατηγός Σαρίφ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι συμφώνησαν σε μια τετραμερή συνάντηση τον Ιανουάριο με την Κίνα και τις ΗΠΑ για να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, που έχουν διακοπεί από το περασμένο καλοκαίρι και την ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Ομάρ, αρχηγού του εξτρεμιστικού κινήματος.