Το ποσοστό φτώχειας, που φθάνει το 45% και μία φορολογική βάση που συρρικνώνεται έχουν ωθήσει το Πουέρτο Ρίκο σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι αγωγές αποτελούν την πρώτη ευκαιρία δικαστικής απόφασης που θα κρίνει τους ισχυρισμούς του νησιού ότι αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και χρειάζεται τη βοήθεια των πιστωτών του.
Αγωγή κατά του Πουέρτο Ρίκο, για την πρόσφατη αθέτηση αποπληρωμής χρέους του, κατέθεσαν εταιρείες που είχαν ασφαλίσει τα ομόλογα του νησιού. Πρόκειται για την πρώτη αγωγή κατά του Πουέρτο Ρίκο, μετά τη διακήρυξη του κυβερνήτη του τον περασμένο Ιούνιο ότι τα χρέη του ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων «δεν μπορούν να πληρωθούν».
Με την αγωγή που κατέθεσαν η Assured Guaranty και η Ambac Financial στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο, ζητούν από αυτό να αποφανθεί ότι το Πουέρτο Ρίκο παραβίασε το αμερικανικό σύνταγμα, μεταφέροντας το ποσό των 163 εκατομμυρίων δολαρίων από φορολογικά έσοδα, με το οποίο θα αποπληρωνόταν χρέος, σε Οργανισμούς Υποδομών και Αυτοκινητοδρόμων, καθώς και άλλους Οργανισμούς του νησιού.
Με την αγωγή επιδιώκεται επίσης να εμποδισθεί το Πουέρτο Ρίκο από το να υλοποιήσει αυτές τις μεταφορές πόρων. Η Ambac έχει ασφαλίσει χρέος περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων των Οργανισμών, στους οποίους μεταφέρθηκαν πόροι από φορολογικά έσοδα, ενώ η Assured έχει ασφαλίσει χρέος ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αγωγή.
Η αγωγή αποτελεί την αρχή σε μία δικαστική διαμάχη, που μπορεί να είναι μακρά και δαπανηρή, για τις προσπάθειες του Πουέρτο Ρίκο να αναδιαρθρώσει το χρέος του. Το νησί δεν έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην προστασία του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου, και οι πιστωτές ανθίστανται σε εθελοντικές παραχωρήσεις, προκαλώντας μία άτακτη και απρόβλεπτη διαδρομή για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τον Ιούνιο, ο κυβερνήτης του νησιού, Γκαρσία Παντίγια, επεδίωξε παραχωρήσεις από τους κατόχους ομολόγων του Πουέρτο Ρίκο. Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος, με βάση το σύνταγμα του Πουέρτο Ρίκο, για να μπορέσουν να πληρωθούν τα χρέη είναι να δοθούν τα έσοδα που προορίζονταν για τον σκοπό αυτό σε άλλους Οργανισμούς.
Ο Οργανισμός Υποδομών (PRIFA) δεν αποπλήρωσε τη Δευτέρα ένα χρέος 36 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τη μεταφορά πόρων. Οι ενάγουσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα μεταφοράς πόρων ισχύει μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλα χρήματα διαθέσιμα για να πληρωθεί το χρέος, κάτι που το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει αποδείξει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι μεταφορές πόρων «ουσιαστικά και αδικαιολόγητα βλάπτουν … τα συμβατικά δικαιώματα», υποστηρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Το ποσοστό φτώχειας, που φθάνει το 45% και μία φορολογική βάση που συρρικνώνεται έχουν ωθήσει το Πουέρτο Ρίκο σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι αγωγές αποτελούν την πρώτη ευκαιρία δικαστικής απόφασης που θα κρίνει τους ισχυρισμούς του νησιού ότι αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και χρειάζεται τη βοήθεια των πιστωτών του. Η νομική μάχη, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί συμβολικής σημασίας σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι πλευρές αναμένεται να καταβάλλουν προσπάθειες τους επόμενους μήνες για συζητήσεις μίας συναινετικής αναδιάρθρωσης του χρέους.