Διεθνή

Αγώνας στο Ελ Σαλβαδόρ για να καμφθεί η δράση των συμμοριών

6A365B7B96DBE6BEBEFD7078B4E58ABA.jpgΤη μεταφορά περίπου 400 φυλακισμένων κακοποιών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ώστε να η επικοινωνία τους με τις συμμορίες στις οποίες ανήκουν αποφάσισε η κυβέρνηση, τη στιγμή που τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ των αιμοσταγών συμμοριών.

Τη μεταφορά περίπου 400 φυλακισμένων κακοποιών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, ώστε να η επικοινωνία τους με τις συμμορίες στις οποίες ανήκουν, αποφάσισε τη κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς η χώρα γνωρίζει νέα έξαρση της βίας.

Οι κρατούμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν έγκλειστοι σε φυλακές στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα μεταχθούν στη φυλακή Ισάλκο, περίπου 60 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, ανέφερε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter η Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικών Καταστημάτων, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ επικίνδυνους φυλακισμένους», για τους οποίους θα εφαρμόζεται πλέον «καθεστώς ενισχυμένης ασφάλειας».

Ήδη στις αρχές της εβδομάδας 1.100 ακόμα κρατούμενοι, μέλη συμμοριών, μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα, ώστε να απομακρυνθούν από μέλη των οικογενειών τους και τις συμμορίες τους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν για να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της βίας των συμμοριών, οι οποίες έχουν πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών.

Από την 1η Ιανουαρίου ως την 5η Απριλίου, 1.194 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους 23 αστυνομικοί και έξι στρατιωτικοί. Ο Μάρτιος ήταν ο πλέον πολύνεκρος μήνας της τελευταίας δεκαετίας, με 841 δολοφονίες, σε μια χώρα με έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Ένα ακόμη από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σάντσες Σερέν ήταν η δημιουργία τεσσάρων επίλεκτων ταγμάτων, ενός που αποτελείται από αστυνομικούς και τριών που αποτελούνται από στρατιωτικούς, για να αντιμετωπιστεί η δράση των συμμοριών.

Η Mara Salvatrucha (MS-13) και η Mara 18 (M-18), οι πιο επίφοβες συμμορίες στη χώρα, διένειμαν στον Τύπο μια ανακοίνωση στην οποία «δεσμεύονται» να προστατεύουν τη ζωή των αστυνομικών, των στρατιωτών, των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των δικαστών, των δημόσιων λειτουργών και των πολιτικών, και να μειώσουν τους φόνους γενικά.

Οι Αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ υπολογίζουν ότι οι συμμορίες μετρούν 70.000 μέλη στη χώρα, εκ των οποίων μόνο τα 10.000 βρίσκονται πίσω από τα σίδερα.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι Mara τον Μάρτιο του 2012, η βία κλιμακώθηκε σε επίπεδα πολέμου χαμηλής έντασης, σύμφωνα με αναλυτές. Η κατάσταση έχει προκαλέσει «συλλογικό πανικό» στο Ελ Σαλβαδόρ, με τους πολίτες να απαιτούν να ληφθούν «εξαιρετικά κατασταλτικά μέτρα», προειδοποίησε ο εγκληματολόγος Κάρλος Πόνσε.

Το Σαλβαδόρ είναι ήδη μια από τις χώρες του πλανήτη που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά τα βίαια εγκλήματα, με πάνω από 60 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους, κατά στοιχεία του ΟΗΕ.

You may also like

More in Διεθνή