Διεθνή

Αιχμηρές ευρωπαϊκές αντιδράσεις στην επίθεση Ερντογάν στη Zaman

1576FEF2972D0117689B62BC0C155C0D.jpgΛίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, η τουρκική Δικαιοσύνη έθεσε υπό κρατική επιτροπεία ον μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης που επέκρινε την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Αιχμηρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει η κίνηση της Τουρκίας να θέσει υπό κρατική επιτροπεία τον μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης που επέκρινε την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κίνηση που έγινε λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου Βρυξέλλες και Άγκυρα θα επιδιώξουν συνεργασία στο μέτωπο του προσφυγικού.

Οι εξελίξεις με την εφημερίδα Zaman «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει πετύχει η Τουρκία σε άλλους τομείς», δήλωσε μέσω Twitter ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, πως ως αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της Άγκυρας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ο κ. Χαν σημείωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» με τα όσα συμβαίνουν, τονίζοντας πως ως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη η Τουρκία «πρέπει να σέβεται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Για «ένα ακόμα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», κάνει λόγο, με μηνύματά του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας πως θα θέσει το θέμα στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

«Εάν κάποιος διαφωνεί με τους ισχυρισμούς ή τα δημοσιεύματα μίας εφημερίδας, θα πρέπει να απαντά σε στοιχεία, όχι φιμώνοντας τη δημοσιογραφία», προσέθεσε.

Η επιβολή ελέγχου στη «Zaman» έγινε λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, όπου η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να βαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία όχι μόνο για μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, αλλά και για την εφαρμογή ενός ευρέως προγράμματος επαναπροωθήσεων, με πιθανές εξαιρέσεις ανθρώπους που προέρχονται από τη Συρία ή και άλλες εμπόλεμες ζώνες.

Ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στους «Financial Times» ότι πρόκειται για τυπική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αναμένει από την Ε.Ε. να δεχτεί τουρκική βοήθεια για το προσφυγικό και να «σκάσει για τα υπόλοιπα».

«Η χρονική συγκυρία είναι χαστούκι στο πρόσωπο», δήλωσε η πηγή των FT, σημειώνοντας πως η έφοδος στη ‘Zaman’ έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Τουρκία, για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου και τις δημοκρατικές αξίες, κάλεσαν την Τουρκία οι ΗΠΑ.

Η Zaman τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο μετά από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο, χωρίς αιτιολογία, δέχτηκε το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών για διορισμό επιτρόπων στη διοίκηση του Feza Media Group, το οποίο εκδίδει την εφημερίδα και επίσης ελέγχει το ιδιωτικό πρακτορείο Cihan.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η τουρκική Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιριδίων προκειμένου να σκορπίσει περίπου 2.000 διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της «Zaman» στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθώντας να εμποδίσουν την είσοδο των επιτρόπων.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Παρασκευής, όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εφημερίδας.

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Feza Media Group συνδέεται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να ανατρέψει την κυβέρνηση και να αδράξει την εξουσία.

You may also like

More in Διεθνή