Αισιοδοξία επικρατεί τόσο στους κύκλους της αγοράς όσο και στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ακρίβειας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για μειώσεις τιμών που φτάνουν μέχρι και το 15% και θα αποτυπωθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ήδη από αύριο 1η Μαρτίου.
Mείωση τιμών στα ράφια
Με όλα τα «όπλα τους στη σκηνή», κυβέρνηση και υπουργείο Ανάπτυξης αναμένουν ότι ήδη από τον Μάρτιο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.
Από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, θα εφαρμοστούν σε όλο το εύρος τους τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 10% έως 15%.
Οι κατηγορίες που αφορούν οι μειώσεις που έχουν αποσταλεί στα σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές αφορούν πρωτίστως τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, βρεφικές πάνες και βρεφικό γάλα.
Η ίδια αισιοδοξία επικρατεί και στην αγορά, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες μειώσεις σε προϊόντα και ταυτόχρονα ακυρώσεις ανατιμήσεων την τελευταία στιγμή, καθώς πολλές εταιρείες φοβούνται το ενδεχόμενο να μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό, αφού στην περίπτωση που ανεβάσουν τις τιμές θα πρέπει υποχρεωτικά να εξαιρεθούν από τη διενέργεια προσφορών για ένα τρίμηνο.
Ο πληθωρισμός
Εν τω μεταξύ, ήδη τον Φεβρουάριο υπήρξε μείωση του πληθωρισμού στο 3,1%, από 3,5% τον Δεκέμβριο, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος για να θεωρηθεί ότι οι τιμές όντως αποκλιμακώνονται.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων, την επιβολή αυστηρών προστίμων αλλά και τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα του καλαθιού του νοικοκυριού και της μόνιμης μείωσης τιμής, δείχνουν ότι εκτός από τον γενικό πληθωρισμό ενδεχομένως να έχουμε ευχάριστα νέα και για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος αποτελεί τον νούμερο ένα «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά.
Τα μέτρα
Τα 4 νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι:
- Προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα.
- Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες.
- Επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024, στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου.
- Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων, για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».