Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εκλογής του πρώτου ακροδεξιού αρχηγού κράτους στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκατομμύρια Αυστριακοί προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά τον πρώτο γύρο που είδε την επικράτηση του υποψήφιου του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ.
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο εκλογής του πρώτου ακροδεξιού αρχηγού κράτους στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκατομμύρια Αυστριακοί προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, αντιμετωπίζει τον ανεξάρτητο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Πράσινους.
Ο κ. Χόφερ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο, με 35,1% της λαϊκής ψήφου, ενώ ο κ. βαν ντερ Μπέλεν αναδείχτηκε δεύτερος με 21,3%. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν έχουν εκδώσει καμία εκτίμηση σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής κάλπης.
Πρόκειται για την πρώτη φορά στις επτά δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που τα δύο παραδοσιακά κόμματα του κέντρου, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχουν υποψήφιο στη διεκδίκηση της προεδρίας.
Η αιφνιδιαστική άνοδος του κ. Χόφερ ήλθε υπό τη σκιά της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν περάσει μέσω της Αυστρίας μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, το Κόμμα της Ελευθερίας έχει ακολουθήσει αντιμεταναστευτική προεκλογική γραμμή, αν και ο ίδιος ο υποψήφιος είναι γνωστός ως λιγότερο ακραίος ή προκλητικός σε σχέση με άλλα στελέχη της παράταξης.
Στην τελευταία μεγάλη προεκλογική του ομιλία, την Παρασκευή στη Βιέννη, ο κ. Χόφερ σημείωσε ότι όσοι είναι διατεθειμένοι να αφομοιωθούν στην αυστριακή κοινωνία και να ασπαστούν τον αυστριακό πολιτισμό είναι ευπρόσδεκτοι, όμως οι υπόλοιποι θα πρέπει να φύγουν.
«Αυτοί που σέβονται και αγαπούν την Αυστρία και έχουν βρει ένα νέο σπίτι εδώ είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά αυτοί που, πρέπει να το πούμε, δεν σέβονται τη χώρα μας, που μάχονται για το Ισλαμικό Κράτος, ή που βιάζουν γυναίκες, σε αυτούς λέω: Αυτή δεν είναι η πατρίδα σας. Δεν μπορείτε να μείνετε στην Αυστρία».
Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει προκαλέσει πολλούς συναγερμούς στην Ε.Ε. κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν εντάχθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας το 2000 άλλα κράτη προσπάθησαν να αποκλείσουν την Αυστρία από τα ευρωπαϊκά δρώμενα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ανάμεσα στους ιδρυτές της παράταξης, τη δεκαετία του 1950, βρίσκονταν και πρώην Ναζί, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα νεότερα στελέχη έχουν προσπαθήσει να απομακρυνθούν κάπως από αυτό το παρελθόν.
Η νίκη Χόφερ στον πρώτο γύρο, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, οδήγησαν στην αιφνιδιαική παραίτηση του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στις αρχές Μαΐου.