Στο ζήτημα της αξιολόγησης με αφορμή την προοπτική στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα συγκροτηθεί στη Γερμανία η θέση του υπουργού Οικονομικών να καλυφθεί από το φιλελεύθερο κόμμα «Ελεύθεροι Δημοκράτες», αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αν δε θέλει να βρεθεί μπροστά σε έναν πολύ πιο σύνθετο και πολύ πιο δύσκολο συνομιλητή από πλευράς Γερμανίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Οι φιλελεύθεροι έχουν μία πολύ συγκεκριμένη και άτεγκτη αντίληψη για το πώς πρέπει να γίνει η διαχείριση του ελληνικού θέματος, πολύ πιο άτεγκτη από τον Σόιμπλε», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να διαπραγματευτεί με σοβαρότητα και αξιοπιστία η κυβέρνηση γρήγορα και δείχνοντας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και σε όποιες διορθώσεις χρειάζεται και στο δημοσιονομικό επίπεδο», καθώς «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση σε μεταγενέστερο χρόνο και με τους φιλελεύθερους να ελέγχουν το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας».
Ο τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε το ενδεχόμενο ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία με τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων να έχει συνέπειες και στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με γειτονικά της κράτη και συγκεκριμένα με την πΓΔΜ και την Τουρκία.
«Θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για να υπάρξει πρόοδος κατά την άποψή τους στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων είτε μέσα στο ΝΑΤΟ, είτε προς την ΕΕ και δεύτερον θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο δεν πρέπει να το εύχεται η Ελλάδα» είπε και εξήγησε: «Ο συνδυασμός Χριστιανοδημοκρατών, που ήδη αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη ψυχρότητα τον Ερντογάν, Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, που έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύω ότι θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική μίας σύγκλισης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και αυτό για την Ελλάδα δε θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη».
Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο μία τέτοια εξέλιξη να ωθήσει την Τουρκία στο να μην εμποδίσει τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, δηλαδή προς την Ελλάδα. «Μία αυτόνομη Τουρκία και μακριά από την Ευρώπη γίνεται διπλά απρόβλεπτη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «ακόμη κι αν αριθμητικά και λογιστικά δει κανείς ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, οι συνέπειες μίας ερειπωμένης οικονομίας θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια και τελικά η κοινωνία και οι άνθρωποι, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θυσίες όλα αυτά τα χρόνια, θα δουν τις ζωές τους πάρα πολύ αργά να αλλάζουν».
«Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία τελείως άλλη πολιτική κι εδώ πάμε σε ένα μείζον θέμα της επικαιρότητας, που είναι οι επενδύσεις. Δεν μπορεί να έχουμε επενδύσεις χωρίς να έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς να έχουμε ένα σύστημα ταχείας αδειοδότησης των επενδύσεων, χωρίς να έχουμε ασφάλεια δικαίου» είπε και αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό υπογράμμισε: «Στις επενδύσεις δεν μπορούν να λειτουργούν διάφορα στεγανά και μικροσυμφέροντα και να τις εμποδίζουν, όπως το Ελληνικό τώρα και με τη διαβόητη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει σηκώσει δικό της “μπαϊράκι” σε βάρος της προοπτικής θέσεων εργασίας για πολλούς χιλιάδες ανθρώπους».
Σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε για την καθιέρωση ημέρας εθνικής συμφιλίωσης ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «αν και δεν είναι κάτι τόσο επείγον σήμερα, επειδή στην πορεία των χρόνων υπάρχουν εντάσεις και πολώσεις και διχασμοί σε μία περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, μια τέτοια μέρα θα διασφάλιζε ότι η κοινή μας εθνική πορεία είναι σταθερή».