ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Το νομοσχέδιο που… «επανασυστήνει» τα ελληνικά Ιδρύματα καταργώντας πληθώρα διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για επιστροφή στο 1980, έθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έρευνα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν… διπλές πανελλαδικές εξετάσεις για την επόμενη χρονιά (σ.σ.: με το παλιό και το νέο σύστημα) και το νέο νόμο μετεγγραφών με μοριοδότηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η διάταξη για τις Πανελλαδικές προκαλεί ερωτήματα καθώς δεν αναφέρει αν θα υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ειδών μηχανογραφικά, μιας και οι σχολές, βάσει του νέου συστήματος, έχουν κατανεμηθεί διαφορετικά (σ.σ.: χαρακτηριστικά, του χρόνου για πρώτη φορά οι Οικονομικές Σχολές δεν θα είναι ανοιχτές στους υποψηφίους Θεωρητικής Κατεύθυνσης), ή σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι.
Δύο συστήματα
Δικαίωμα εξέτασης με το… παλιό σύστημα θα έχουν οι φετινοί απόφοιτοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την επόμενη χρονιά, οι εισαγωγικές εξετάσεις αλλάζουν με μείωση των μαθημάτων από έξι, που ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέσσερα και με εντελώς διαφορετική κατανομή των σχολών στα πέντε νέα επιστημονικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην παραπάνω κατηγορία και μόνο για το σχολικό έτος 2015-2016 να εξεταστεί και την επόμενη χρονιά με το σύστημα των έξι μαθημάτων διεκδικώντας μία θέση στο σύνολο του αριθμού εισακτέων έτσι όπως θα οριστεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Στο αρχικό νομοσχέδιο που εξέταζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η εν λόγω ρύθμιση, όμως αφορούσε εισαγωγή στις σχολές με την κατηγορία του 10% και με ισχύ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Εναλλακτικά οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές με το νέο σύστημα, θα πρέπει όμως να έχουν υπ’ όψιν τις προθεσμίες που ισχύουν για τη Γ’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη την Ομάδα Προσανατολισμού και αργότερα μέσα στη σχολική χρονιά το «πακέτο» μαθημάτων στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν.
«Τσεκούρι» στις μετεγγραφές
Οπως σχολιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», ελάχιστες τροποποιήσεις με «κοινωνικό» προφίλ περιέχει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, η οποία άλλωστε υπήρξε και το σημείο «τριβής» μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μοριοδότηση για τις μετεγγραφές ορίζεται ως εξής:
5 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.000 ευρώ 4 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.001 έως και 6.000 ευρώ 3 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 6.001 έως και 9.000 ευρώ (το όριο στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν 8.000) 3 μόρια σε δικαιούχους που είναι ορφανοί από δύο γονείς (αρχικά ήταν 2 μόρια) 2 μόρια σε μέλος πολύτεκνης οικογένειας 1 μόριο σε μέλος τρίτεκνης οικογένειας ή σε δικαιούχο που έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή σε άλλη πόλη ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων, έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, είναι ορφανός από ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας.
Τα παραπάνω τίθενται σε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας όμως αφήνει ένα μικρό παραθυράκι με σύσταση πενταμελούς επιτροπής με πρόεδρο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για εξέταση αιτημάτων κατ’ εξαίρεσιν.