Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να μην μείνουμε σε «αντιπαράθεση χαρακωμάτων» για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο του κόμματός του που προβλέπει 120 δόσεις και κούρεμα ως 60% στα κορωνοχρέη – Σχεδιάζει νέες εκδηλώσεις για Ταμείο Ανάκαμψης, Τουρισμό και Κράτος

Την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει μεγαλύτερα και στοχευμένα κοινά, ότι το κόμμα του διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης, που αφήνει πίσω της η πανδημία, επιχειρεί να υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας με την διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων για το άνοιγμα της οικονομίας μετά την άρση του απαγορευτικού και την «επόμενη μέρα» γενικότερα.

Με φόντο, το εντυπωσιακό τηλεοπτικό σκηνικό στο Ίλιον, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε, με την δεύτερη ειδική εκδήλωση, να υπηρετήσει την στρατηγική οικοδόμησης ενός ισχυρού προφίλ προοδευτικής διακυβέρνησης- ποντάροντας στην ενισχυτική για την «εικόνα» συμμετοχή ανθρώπων από τους παραγωγικούς φορείς και ειδικών επιστημόνων, που δεν απέφυγαν με τις τοποθετήσεις τους να συμφωνήσουν και με επιλογές της κυβέρνησης για την στήριξη όσων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως οι επιχειρήσεις της εστίασης και του λιανεμπορίου. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μετά τις δύο εκδηλώσεις -η πρώτη για την πανδημία και η δεύτερη για την επανεκκίνηση της οικονομίας- η Κουμουνδούρου, όπως προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας, προγραμματίζει την παρουσίαση της πρότασης του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις αρχές του καλοκαιριού το επιτελείο του κ. Τσίπρα προγραμματίζει άλλες δύο διαδοχικές εκδηλώσεις με διαδραστική συζήτηση για τον τουρισμό και «ένα κράτος, φιλικό προς τον πολίτη».


5282738 Το μήνυμα άλλωστε που θέλει να περάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι παρά την κατηγορία της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι «ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου» υπάρχει «εναλλακτικός δρόμος και είναι επιτακτική ανάγκη να τον ακολουθήσουμε άμεσα». Αυτό επεσήμανε στο φινάλε της εκδήλωσης -που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και όπου υπογράμμισε ότι αν δεν υιοθετηθεί το πλάνο που προτείνει το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο και δυσβάσταχτο και θα αφορά και στις επόμενες γενιές. Το ενδιαφέρον σημείο της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα στο τέλος της εκδήλωσης είναι ότι μιλώντας για την ανάγκη εξόδου από τον φαύλο κύκλο υιοθέτησε την άποψη ότι «δεν πρέπει να μείνουμε σε μια αντιπαράθεση χαρακωμάτων» για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πόρων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης- κάλεσε επί της ουσίας την κυβέρνηση όταν το σχέδιο λάβει την έγκριση από την Κομισιόν να ξεκινήσει αναλυτική συζήτηση για τις προτεραιότητες όσον αφορά στην «επόμενη μέρα» της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Στο ίδιο στούντιο της διαδικτυακής εκδήλωσης, που μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και από μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, ήταν οι δύο τομεάρχες Οικονομίας και Ανάπτυξης, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης αντίστοιχα, καθώς και οι Κώστας Μίχαλος (πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος επιμελητηρίου Αθήνας) και ο Γιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΕΣΕΒΕ). Με την εκδήλωση συνδέθηκαν, βγήκαν στα «παράθυρα» και έλαβαν επίσης τον λόγο η δημιουργός του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας Λούκα Κατσέλη, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

«Έχουμε βάλει του εκπροσώπους της αγοράς να κάθονται στο πάνελ και την διανόηση να συνδεθεί μέσω zoom”, είπε χαριτολογώντας στην αρχή της εκδήλωσης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένοντας τις τοποθετήσεις των καλεσμένων. Η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο πως οι συστημικές τράπεζες παρεμβαίνουν στην πραγματική οικονομία. «Πιάστηκε» από την αναφορά του κ. Μίχαλου ότι από τις περίπου 800 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία πρόσβαση έχουν μόνο οι 30 χιλιάδες περίπου. «Ορθώς η κυβέρνηση επιδότησε τις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση», τόνισε ο κ. Μίχαλος ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαγραφή του ιδιωτικού χρέους και υπογράμμισε την σημασία ενός βήματος για την έκδοση ευρωομολόγου χωρίς ημερομηνία.

Όσον αφορά στο ερώτημα για το πως μπορεί να αναχαιτιστεί η κουλτούρα του κακοπληρωτή, ο πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να υπάρχει μόνο σε μια περίοδο κανονικότητας και όχι μέσα στην πανδημία. Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση συμπλήρωσε ότι κατά την άποψή του υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: η μία που λέει ότι η μικρομεσαία επιχείρηση είναι βαρίδι και η άλλη που λέει ότι την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με στήριξη αυτών που την έχουν ανάγκη. «Εμείς προσπαθήσαμε δειλά, να το κάνουμε και ως κυβέρνηση την επιδότηση δικτύων επιχειρήσεων», ισχυρίστηκε ο κ. Χαρίτσης.

Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο; «Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την όποια ανάπτυξη», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση για το ότι υποστηρίζει «ότι αν σηκώσει τον διακόπτη θα λειτουργήσει η οικονομία» κι ότι «κρύβεται πίσω από την κουρτίνα που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης». Ετσι- κατέληξε- δεν απαντά στα άμεσα προβλήματα.

Ο κ. Καββαθάς εκτίμησε ότι η κυβερνητική αρωγή λύνει στο 63% το πρόβλημα επανεκκίνησης, ζήτησε κούρεμα οφειλών για την αποφυγή ενός ντόμινου με το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρόβλεψε ότι το 50% των επιχειρήσεων ίσως δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη του. Η Λούκα Κατσέλη στάθηκε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και είπε ότι «το θέμα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μπορεί να λειτουργήσει ως μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας». Εισηγήθηκε βελτίωση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και πολιτικές σε πολλά επίπεδα.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας τόνισε ότι το κόστος της πανδημίας δεν κατανεμήθηκε ισομερώς κι ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας αν οι επιχειρήσεις δεν προσαρμοστούν έγκαιρα με την εποχή της ψηφιακής υποστήριξης. Μίλησε για την εκλογίκευση του πτωχευτικού κώδικα και συμφώνησε με τις εισηγήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% του χρέους της πανδημίας, μέτρα ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα νέο πτωχευτικό νόμο με την προστασία της α΄ κατοικίας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «έδειξε» την ανάγκη και τον δρόμο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους και της βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους, ενώ έκανε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους». Αν δεν αντιμετωπιστεί -συνέχισε- η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

You may also like