Να διασώσει τουλάχιστον τους ιδιοκτήτες ακινήτων επιχειρεί η κυβέρνηση, “στο παρά ένα” πριν περάσει για ψήφιση από τη Βουλή το πακέτο των σκληρών προπαιτουμένων που, με εκατοντάδες άλλες διατάξεις που περιέχει, ισοπεδώνει χαμηλοσυνταξιούχους, μικρομεσαίους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ κλπ.
Η αύξηση του φόρου (έως και 40%) στα ενοίκια πάντως παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο για να εξαιρέσει από το φόρο τα ανείσπρακτα ενοίκια, παρά την κατάργηση του δικαιώματος της εκχώρησής τους στο δημόσιο.
Την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που προέβλεπαν αύξηση των συντελεστών από 11% σε 15% ή από 33% σε 35% για τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, ανακοίνωσε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης. Όπως υποστήριξε, ακόμα και αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και παρακάλεσε τους βουλευτές να μη γίνει συζήτηση για την αύξηση των συντελεστών στα ενοίκια καθώς μέχρι αύριο η διάταξη θα αποσυρθεί. Παραμένει αβέβαιον όμως αν το μέτρο θα επανέλθει σε κάποιον από τους αμέσως επόμενους εφαρμοστικούς νόμους ή όχι, αφού μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αλλάξει ξανά ως τον Νοέμβριο το φορολογικό σύστημα της χώρας.
Από την άλλη, για τα ανείσπρακτα ενοίκια, ο κύριος Αλεξιάδης δήλωσε πως η δυνατότητα εκχώρησής τους στο Δημόσιο δεν μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην ότι θα φορολογούνται ως εισόδημα.
Πράγματι και στην συμφωνία του Αυγούστου με την Τρόικα προβλέπεται «κατάργηση και αντικατάσταση» της διάταξης, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να βρεθεί διάδοχη λύση για να μην φορολογούνται τα ανείσπρακτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών κινείται σε δύο βασικές κατευθύνσεις, για το τι θα ισχύσει μετά την κατάργηση της εκχώρησης των ενοικίων αυτών στο δημόσιο:
1ον: να καταστεί υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπέζης (πχ με πάγια εντολή εξόφλησης από τον λογαριασμό του ενοικιαστή) και όχι με μετρητά. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογούνται ως «εισόδημα» του ιδιοκτήτη μόνον τα ποσά που κατεβλήθησαν στην τράπεζα. Η δυσκολία έγκειται στο πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα αλλάζουν χέρια λεφτά «κάτω από το τραπέζι».
2ον: να αντιμετωπιστεί με λογιστικούς τρόπους ο κίνδυνος μη είσπραξης των ενοικίων, με το σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις από τρίτους όπως πχ κάνουν οι επιχειρήσεις. Παρά την ελάφρυνση που θα είχαν οι ιδιοκτήτες για τυχόν «φέσια» από τους ενοικιαστές τους, η δυσκολία που συνεπάγεται μία τέτοια εξειδικευμένη πρακτική θα οδηγούσε μαζικά και τους απλούς μικροϊδιοκτήτες στην ανάγκη να βρουν και να πληρώνουν λογιστές για να συμπληρώσουν την φορολογική τους δήλωση.
Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε απόσυρση και δεύτερης διάταξης σύμφωνα με την οποία, για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, προβλέπεται υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικιών, ακόμα και όταν δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φορολογία.