Οικονομία

Αλλαγή σκυτάλης στον ΕΟΠΥΥ με φόντο «μαύρη τρύπα» 1,6 δισ στα οικονομικά του Οργανισμού

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η υστέρηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε τη βάση αυτού του απολογισμού, με τον κ. Κοντό να ζητεί έως την ύστατη στιγμή τη χρηματοδότηση του Οργανισμού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά και των ιδιωτών παρόχων υγείας. Μόνο για το τρέχον έτος η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Οργανισμού αγγίζει τα 950 εκατ. ευρώ και σηματοδοτεί τη στάση πληρωμών. Συνολικά, οι οφειλόμενες εισφορές των ασφαλισμένων ανέρχονται σε 1,6 δις ευρώ.
 
«Η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αναποτελεσματικής λειτουργίας του Οργανισμού, της αδυναμίας ενεργοποίησης της διαπραγματευτικής του δύναμης καθώς και υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου. Το ΔΣ του Οργανισμού έχει απευθυνθεί στα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση του ζητήματος, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα» είπε ο κ. Κοντός.
 
Η υγεία των Ελλήνων μέσα από τα στοιχεία του Οργανισμού
 
Σκιαγραφώντας το προφίλ των αναγκών του πληθυσμού που κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός, παρέθεσε στοιχεία όπως έχουν καταγραφεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Οι περίπου 9 εκατ ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ το 2014 πραγματοποίησαν 11,7 εκατ επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς, κόστους 117 εκατ. ευρώ.
Εκδόθηκαν 127 εκατ. παραπεμπτικά κόστους 970 εκατ. ευρώ. Έγιναν 1 εκατ. αξονικές τομογραφίες για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 53,6 εκατ. ευρώ και 591.000 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 85 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά –και εντυπωσιακά- στοιχεία προκύπτουν από την ηλεκτρονική εποχή του ΕΟΠΥΥ για άλλες δύο απεικονιστικές εξετάσεις, τα τρίπλεξ και τους υπέρηχους. Συγκεκριμένα, έγιναν 1 εκατ. τρίπλεξ κόστους 53 εκατ. ευρώ και 3,9 εκατ. υπέρηχοι κόστους 79 εκατ. ευρώ.
 
Σε 1,2 δις ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για νοσηλείες ασφαλισμένων του στο ΕΣΥ και σε 470 εκατ. ευρώ οι νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές.
 
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, και σύμφωνα με τον απολογισμό του απερχόμενου διοικητή, το 2014 εκτελέστηκαν 64 εκατ. συνταγές ασφαλισμένων και συνταγογραφήθηκαν 183 εκατ. κουτιά φαρμάκων.
 
Το 2014 χορηγήθηκαν φάρμακα σε 25.317 ανασφάλιστους ασθενείς δικαιούχους, δαπάνης ύψους 2, 1 εκατ ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο 2015 χορηγήθηκαν φάρμακα σε 65.291 ασθενείς δικαιούχους δαπάνης ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.
 
Αποζημίωσε επίσης ο Οργανισμός  φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) σε ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις και με μηδενική συμμετοχή. Το 2014 η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα ήταν  περί τις 850.000 ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο του 2015 είναι περίπου 492.000 ευρώ.
 
Η παραβατικότητα των γιατρών μέσα από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ
 
Ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ), στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών του και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, εντατικοποίησε τους ελέγχους των συμβεβλημένων γιατρών, μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων οι οποίες προκύπτουν από την αξιοποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων.
 
Κατά το α’ εξάμηνο του έτους, επιβλήθηκαν σε 54 παρόχους του Οργανισμού χρηματικά πρόστιμα 450.670 ευρώ και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού από τη συνταγογράφηση. Το 2014, είχαν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Πολλές εκ των υποθέσεων έχουν σταλεί στις εισαγγελικές αρχές.
 
Ενδεικτικά, γυναικολόγος χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων καθώς επίσης προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Στον ιατρό επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 16.875 ευρώ και 12 μήνες διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
 
Ασφαλισμένος χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια Υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν εναρμονίζονταν με τις παθήσεις του. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία και η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000 ευρώ.
 
Διερευνήθηκε υπόθεση σχετικά με εν αγνοία χρήση σφραγίδας και υπογραφής ελεγκτή ιατρού σε ιατρικές γνωματεύσεις για χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής εκδοθείσες από ιατρούς Δημόσιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στη Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

You may also like