SelectedΟικονομία

Alpha Bank: “Βλέπει” ανάπτυξη 3% το 2015

1A5E55A16A67C21D76272A7F46F4F49FΤο 3% αναμένεται να προσεγγίσει ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ το 2015, σύμφωνα με την Alpha Bank. Όπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της, πέραν από την ελαφρά ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1% περίπου καθώς η απασχόληση θα αυξάνεται και οι μισθοί θα σταθεροποιούνται, η άνοδος του ΑΕΠ προϋποθέτει κυρίως την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 10% περίπου.

Ήδη, σημειώνει η Alpha Bank, στο α’ εξάμηνο του 2014, οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά -4,2% έναντι -11,4% στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι. Με την εξαίρεση, όμως, των επενδύσεων σε κατοικίες (12% του συνόλου) που μειώθηκαν κατά -42% περίπου, οι επενδύσεις σε κατασκευές εκτός κατοικιών (27% του συνόλου) αυξήθηκαν κατά 0,6%, και, τέλος, οι επενδύσεις σε μεταφορές και μηχανολογικό εξοπλισμό (53% του συνόλου) καταγράφουν μία αύξηση 8,3%. Συνεπώς, η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, και εφόσον υπάρξει και μια ανάκαμψη στις επενδύσεις σε κατοικίες, θα δούμε τις επενδύσεις ως σύνολο να αυξάνουν το 2015.

Επίσης οι αναλυτές της Alpha Bank υποστηρίζουν ότι «για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι καθοριστικής πλέον σημασίας η επιβεβαίωση ότι δεν θα διαταραχθεί σε μόνιμη βάση το μίγμα οικονομικής πολιτικής που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε θα εκτροχιασθεί το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λόγω πολιτικών εξελίξεων. Έτσι μόνον, θα διασφαλισθεί η πορεία προς την συντεταγμένη ανάκαμψη των επενδύσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα».

Για την εδραίωση αυτών των θετικών τάσεων στις επενδύσεις, απαιτείται, βεβαίως, ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όπως επισημαίνει η Alpha Bank, για να επιστρέψουμε στα προ κρίσεως επίπεδα, οι επενδύσεις θα πρέπει, grosso modo, σχεδόν να τριπλασιαστούν σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Κάτι τέτοιο, και στον βαθμό που η σύνθεση αλλάζει κυρίως υπέρ των ιδιωτικών επιχειρηματικών επενδύσεων, απαιτεί μάλλον την μαζική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, τo 2007 (πριν από την κρίση), οι επενδύσεις ανέρχονταν σε 60 δισ. ευρώ περίπου, ήταν κατά το 50% περίπου σε κατοικίες, και καλύπτονταν κατά τα 2/3 από το εξωτερικό (κυρίως από δανεισμό). Σήμερα, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ περίπου ( ή 21 δισ., ευρώ μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ), είναι δηλαδή μειωμένες κατά 60%, μόνο το 20% περίπου είναι σε κατοικίες, και χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την εγχώρια αποταμίευση. Αυτό που είναι ανησυχητικό, όμως, είναι ότι σήμερα τα νοικοκυριά όχι μόνον δεν αποταμιεύουν συσσωρευμένες χρηματοδοτήσουν την κατανάλωσή τους (τα νοικοκυριά έχουν αρνητική αποταμίευση)”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις, έχοντας προχωρήσει σε εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, συσσωρεύουν αποθεματικά (δηλαδή αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους), χρηματοδοτώντας τις όποιες επενδύσεις πραγματοποιούν και, ταυτόχρονα, μειώνοντας τις αλλά χρησιμοποιούν και αποταμιεύσεις για να δανειακές τους υποχρεώσεις από τα υψηλά επίπεδα του παρελθόντος” προσθέτουν στην ανάλυση τους.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται σήμερα (€24 δισ.) είναι ανεπαρκείς καθώς υπολείπονται κατά πολύ των αποσβέσεων (€46 δισ.), δηλαδή, οι καθαρές επενδύσεις είναι σήμερα αρνητικές. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό που απαξιώνεται, με αποτέλεσμα το κεφαλαιακό απόθεμα της χώρας να μειώνεται ραγδαία. «Αυτό, εάν δεν ανατραπεί, οδηγεί μακροχρόνια σε μείωση της παραγωγικότητας και, συνεπώς, των πραγματικών εισοδημάτων. Είναι, συνεπώς, εκ των ων ουκ άνευ να αυξηθούν σημαντικά οι επενδύσεις, και μάλιστα γρήγορα» τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected