Διεθνή

Αμυντική συμφωνία Ιράν – Ρωσίας. Πιθανή παράδοση S-300 στην Τεχεράνη

834F460AEAACEA7277F2BABFCF559FCE.jpgΟ Ρώσος υποστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ιδίως λόγω του γεγονότος πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη εξετάζουν την επέκταση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ενδέχεται να παραδώσει στο Ιράν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300, ικανοποιώντας την παραγγελία της Τεχεράνης που είχε ακυρωθεί από τη ρωσική πλευρά το 2010 εξαιτίας των πιέσεων της Δύσης, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά και ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη, υπέγραψε μια συμφωνία με τον υπουργό Άμυνας του Ιράν, τον υποστράτηγο Χοσεΐν Ντεχκάν, που προβλέπει την αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικά θέματα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν τα προβλήματα όσον αφορά την παράδοση του τεχνολογικά προηγμένου αυτού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επιβεβαίωσε από την πλευρά ότι το ζήτημα αυτό τελεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση.

«Έγινε ένα βήμα στην κατεύθυνση της συνεργασίας στην οικονομία και στην οπλική τεχνολογία, τουλάχιστον για συστήματα άμυνας όπως οι S-300 και οι S-400. Μάλλον θα τα παραδώσουμε» είπε ο υποστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ στο RIA μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Ιράν και της Ρωσίας στην Τεχεράνη.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, είχε αποφασίσει να ακυρώσει τη διμερή συμφωνία για την προμήθεια των προηγμένων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας το 2010, μετά την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν από τον ΟΗΕ λόγω του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν πιέσει σθεναρά τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην πώληση των συστημάτων, επιχειρηματολογώντας πως θα χρησιμοποιούνταν για να προστατευθούν οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις από ενδεχόμενες αεροπορικές επιδρομές. Το Ιράν προσέφυγε σε διεθνή επιδιαιτησία για να πιέσει τη Ρωσία να προχωρήσει στην παράδοση.

Ο Ιβασόφ επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με το Ιράν ενισχύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ιδίως λόγω του γεγονότος πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν δυτικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη εξετάζουν την επέκταση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς.

You may also like

More in Διεθνή