Ο Νεοδημοκράτης

Αν θέλει να σαρώσει η ΝΔ…

mhtsotakis-deth-708Του Θανάση Κ.

Όταν οι Αριστεροί στη μανία τους να χτυπάνε τη «δεξιά» γίνονται οι ίδιοι …αδέξιοι, προκύπτουν «αποτελέσματα», άλλοτε επικίνδυνα, άλλοτε κωμικά και άλλοτε αποκαλυπτικά.

Ο κ. Βούτσης, άθελά του –γιατί είναι και «αδέξιος» με όλα αυτά που ΔΕΝ καταλαβαίνει– αποκάλυψε σήμερα πόση ζημιά έχει κάνει η Συμφωνία των Πρεσπών…

Και κατέδειξε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να την ακυρώσει μελλοντικά (ακόμα κι αν πέρναγε τώρα από τη Βουλή) ή τουλάχιστον, να ακυρώσει κάποια σημεία της.

* Είπε ο κ. Βούτσης σήμερα, ότι «δεν δώσαμε τίποτε»! Διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα, εξ όσων γνωρίζει, «Μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται. Αυτό που αναγνώρισε η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η γλώσσα που μιλούν οι γείτονες στη χώρα τους. Κι αυτό δεν μας αφορά, άρα δεν τους δώσαμε κάτι «δικό μας».

Όμως το βουλγαρικό ιδίωμα που αναγνωρίστηκε ως «Μακεδονική γλώσσα» υπάρχουν κάποιοι – έστω και λίγοι – που το μιλάνε ακόμα στη Βόρειο Ελλάδα. Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν το γνωρίζει αυτό.

Φυσικά όσοι μιλάνε το ιδίωμα αυτό ΔΕΝ είναι «σλαβομακεδόνες»! Ο ήρωας Μακεδονομάχος Καπετάν Κώτας Χρήστου ήταν σλαβόφωνος από τα χωριά των Πρεσπών (τι σύμπτωση;). Τον εκτέλεσαν οι Τούρκοι στο Μοναστήρι, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1905 (είναι σε λίγες μέρες η επέτειος των 113 χρόνων από το μαρτυρικό του θάνατο).

Πριν ανέβει στο ικρίωμα φώναξε: Ντα Ζίβι Γκ(α)ρτσια!
Που θα πει: «Ζήτω η Ελλάδα»!

Αλλά το φώναξε στο «τοπικό αυτό ιδίωμα», γιατί Ελληνικά δεν ήξερε! Όμως ήταν πιο Έλληνας από πολλούς τωρινούς. Έτσι;

Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν το γνώριζε ούτε αυτό. Σιγά μη κάτσει να ασχοληθεί με τέτοια. Πετάμε καμιά καφενειακή «σαχλαμάρα» κι ό,τι πιάσουμε…

* Δεν είναι μόνο κάποια χωριά στην Ανατολική (Ελληνική) Μακεδονία…

Είναι και τα Πομμακοχώρια της Θράκης. Γιατί το Πομμακικό ιδίωμα είναι πολύ κοντά, στα Σλαβομακεδονικά των Σκοπιανών.

Αν τα αναγνωρίσουμε επισήμως «Μακεδονική» γλώσσα, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλου είδους «παρενέργειες», από εκεί που δεν το περίμενε κανείς!

Προφανώς, ο κ. Βούτσης δεν το γνώριζε ούτε αυτό!

* Επίσης, μετά την επίσημη αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας» από την Ελλάδα, αύριο θα ζητήσουν οι Σκοπιανοί – να το έχει σίγουρο αυτό, ο κ. Βούτσης – να αναγνωριστεί ως επίσημη μειονοτική γλώσσα μέσα στην Ελλάδα, και να δημιουργηθούν και «μειονοτικά σχολεία» και να υπάρξουν και «μειονοτικοί Πολιστικοί σύλλογοι»…

Αυτό θα ξυπνήσει μνήμες εσωτερικών συγκρούσεων και θα προκαλέσει ταραχές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θα αντιδράσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές. Και παντού άλλου…

Να θυμίσω ότι σε όλες τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων που βγήκαν ΚΑΤΑ την χρήσης του όρου «Μακεδονική γλώσσα» τα τελευταία χρόνια, βασικό στοιχείο στο «σκεπτικό» τους ήταν πως, αν γινόταν αποδεκτό εντός της Ελλάδος, θα έθετε σε κίνδυνο την «κοινωνική ειρήνη» και την συνοχή της κοινωνίας! Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν το γνωρίζει, ούτε αυτό…

* Επίσης σε αυτές τις υποθέσεις το τι είναι «δικό μας» και τι δεν είναι μπερδεύονται πολύ. Για παράδειγμα η Ελλάδα είχε δικαίωμα να ασκεί βέτο στο πως ονομάζονται οι Σκοπιανοι διεθνώς. Κι αυτό το δικαίωμα το αμπεμπόλησε τώρα.

Δεν το ξέρει, προφανώς ο κ. Βούτσης, Να του το θυμίσουμε λοιπόν: τα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 1993 αναγνώρισαν στην Ελλάδα το δικαίωμα να εγκρίνει εκείνη το μόνιμο όνομα με το οποίο θα αναγνωρίζονταν διεθνώς τα Σκόπια! Το δικαίωμα αυτό μας το αναγνώρισαν ΤΟΤΕ! Επισήμως…

Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το απεμπόλησε ΤΩΡΑ! Και μάλιστα το απεμπόλησε άνευ ανταλλαγμάτων!

Γιατί erga omnes δεν πήραμε ούτε στο όνομα. Πολλών μάλλον, δεν υπάρχει erga omnes στην εθνότητα και στη γλώσσα. Όλοι «Μακεδόνες» τους λένε. Και τη γλώσσα τους «Μακεδονική» την ονομάζουν. Και τους δώσαμε το δικαίωμα να αποκαλούν τη γλώσσα τους «Μακεδονική» και ΜΕΣΑ στην Ελλάδα! Τους ανοίξαμε την πόρτα να ασκούν αλυτρωτική προπαγάνδα και ΕΝΤΟΣ του Ελληνικού εδάφους. Εκεί οδηγεί η Συμφωνία των Πρεσπών!

Και γι’ αυτό αν περάσει από τη Βουλή, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να την ακυρώσει!
Εδώ η ΝΔ, ακόμα δεν τα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως…

Σωστά έχει πει ότι, αν τη φέρουν στη Βουλή πριν τις εκλογές (όσο η ίδια είναι στην Αντιπολίτευση) ΔΕΝ θα την ψηφίσει.

Σωστά έχει πει – ακόμα περισσότερο – ότι αν η Συμφωνία έλθει στη Βουλή ΜΕΤΑ τις εκλογές – όταν η ίδια η ΝΔ θα είναι στην Κυβέρνηση, πάλι δεν θα την ψηφίσει. Κι έτσι δεν θα την επικυρώσει…

Θαυμάσια!

Μένει να απαντήσει τι θα κάνει, αν η Συμφωνία έλθει στην Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, επικυρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και μετά χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και έλθει η ΝΔ στην Κυβέρνηση. Τι θα κάνει τότε;

Θα πει συγγνώμη – τώρα ψηφίστηκε και μας… «δεσμεύει»;

Διάφοροι εκπρόσωποί της που βγαίνουν στα κανάλια, αυτό αφήνουν να εννοηθεί. Κι αυτό είναι πολλαπλά λάθος:

–Πρώτον είναι λάθος, γιατί κάθε συμφωνία έχει άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες. Στις άμεσες είναι προφανές ότι δεν μπορεί μια νέα κυβέρνηση να κάνει τίποτε. Στις μακροχρόνιες όμως, έχει πολλά περιθώρια…
Μια κακή συμφωνία – ιδιαίτερα μια επικίνδυνη συμφωνία – όπως λέει σωστά η ίδια η ΝΔ – δεν μπορεί να την αποδεχθεί στον αιώνα τον άπαντα. Αδιαμαρτύρητα και σαν να μη συμβαίνει τίποτε…

Ειδικά αυτή τη συγκεκριμένη – τη Συμφωνία των Πρεσπών – είναι υποχρεωμένη να την αμφισβητήσει – τουλάχιστον στις μακροχρόνιες συνέπειές της.

Ας πούμε, όσον αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη όντως δεν μπορεί να κάνει τίποτε (αν στο μεταξύ έχει επικυρωθεί η Συμφωνία). Αν μπει μια χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να τη …«βγάλουν» μετά!

Εξυπακούεται…

Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών ΔΕΝ αφορά μόνο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ…
Εμπεριέχει και δέσμευση της Ελλάδας να μη φέρει αντιρρήσεις, δηλαδή να ΜΗ διαπραγματευθεί με τα Σκόπια, την (μελλοντική) ένταξή τους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Δηλαδή απεμπολούμε από τώρα «κυριαρχικό» μας δικαίωμα (το δικαίωμα βέτο σε αυτές τις περιπτώσεις ΕΙΝΑΙ κυριαρχικό δικαίωμα) έναντι των Σκοπίων.

Και θα οδηγηθούμε σε μια τραγελαφική κατάσταση όπου:

–η Βουλγαρία θα διαπραγματεύεται (και θα απειλεί με βέτο) τα Σκόπια για διάφορα, εν όψει ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ,
–η Αλβανία (αν έχει μπει στο μεταξύ κι εκείνη στον ΕΕ), το ίδιο,
–άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα διαπραγματεύονται σκληρά με τα Σκόπια διάφορα (ήδη κάποιες, όπως η Γαλλία, ασκούν βέτο για την ευρωπαϊκή τους ένταξη από τώρα)
και η μόνη χώρα της Ευρώπης που ΔΕΝ θα μπορεί να διαπραγματευθεί το παραμικρό με τα Σκόπια θα είναι η Ελλάδα!

Μπορούμε να δεχθούμε αυτή την ξευτίλα που μας καθιστά χώρα «μειωμένης κυριαρχίας» απέναντι… στα Σκόπια;

Σίγουρα όχι!

Ε λοιπόν, από αυτή τουλάχιστον τη «δέσμευση» της Συμφωνίας των Πρεσπών, η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να απεμπλακεί!

Επίσης οφείλει να διευκρινίσει – η επόμενη κυβέρνηση πάντα – ότι η Ελλάδα ΔΕΝ αναγνωρίζει Μακεδονική «εθνότητα» και «γλώσσα»! Δηλαδή να απεμπλακεί και από αυτήν τη δέσμευση των Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξ άλλου ούτε η Βουλγαρία θα αναγνωρίσει ποτέ «Μακεδονική γλώσσα»!

Μπορεί να συμβεί αυτό; Ασφαλώς και μπορεί.

Τα περισσότερα κράτη στον κόσμο αναγνώριζαν επί 20 χρόνια περίπου (από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60) ως «Κίνα» το καθεστώς της Φορμόζας (Ταϊβάν, σήμερα).

Η – πολύ μεγαλύτερη Κομμουνιστική Κίνα, δεν αναγνωριζόταν τότε, παρά μόνο από λίγα κομμουνιστικά κράτη.

Όμως μετά το 1970, άλλαξαν οι διεθνείς συσχετισμοί και η Κομμουνιστική Κίνα επέβαλε τότε να αναγνωριστεί διεθνώς ως η «μοναδική» Κίνα!

Και επέβαλε ακόμα, όχι μόνο να εκδιωχθεί η Φορμόζα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι μόνο να εκδιωχθεί και από τον ΟΗΕ, αλλά να την ξε-αναγνωρίσουν όλες οι άλλες χώρες!.
Αυτά για όσους επικαλούνται το επιχείρημα του «αυτοπροσδιορισμού» (που δεν ισχύει για τους Κινέζους της Φορμόζας, προφανώς) ή το άλλο φοβερό επιχείρημα ότι «αν αναγνωρίσεις κάτι δεν μπορείς να το ξε-αναγνωρισει αργότερα».

Έχει γίνει δεκάδες φορές στο παρελθόν!

Και τέλος η μερική ακύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας είναι ο συνηθισμένος δρόμος για την ανά-διαπραγμάτευσή της. Μερική ή ολική. Συνηθέστατη διεθνής πρακτική…
Μεγάλες και πρόσφατες διεθνείς συμφωνίες (πολύ σοβαρότερες από τη… Συμφωνία των Πρεσπών) βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο αέρα» (με ευθύνη του νέου Αμερικανού Προέδρου, μάλιστα).

Παραδείγματα: η ΤΡΡ (Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό), η ΤΤΙΡ (Διατλαντική Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας), η ΝΑFTΑ (Συμφωνία οικονομικής ένωσης Βορείου Αμερικής), η «Συμφωνία του Παρισιού» για τα παγκόσμιο κλίμα – και βεβαίως η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Όλες αυτές οι «αμφισβητήσεις» ανοίγουν το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις. Κι ενδεχομένως νέες συμφωνίες στο μέλλον…

Όλες οι διεθνείς συμβάσεις δεσμεύουν, όλες παράγουν «αποτελέσματα», αλλά καμία δεν είναι χαραγμένη στο μάρμαρο! Όλες μπορούν να αμφισβητηθούν κάποια στιγμή. Και αυτό – η αμφισβήτησή τους – παράγει επίσης «αποτελέσματα»…

Το βασικό επιχείρημα στην περίπτωσή μας (όπου μιλάμε για προσύμφωνο – δεν είναι καν επικυρωμένη Συμφωνία) είναι ο αλυτρωτισμός και οι αποσχιστικές βλέψεις.

Κάθε χώρα μπορεί να επικαλεστεί τον αλυτρωτισμό του γείτονά του ή τις αλυτρωτικές βλέψεις του για να αλλάξει στάση απέναντί του.

Ο αλυτρωτισμός γειτόνων, οι αποσχιστικές βλέψεις και η «εργαλειακή» χρησιμοποίηση «στρατηγικών μειονοτήτων», είναι επιχειρήματα που μπορεί να επικαλεστεί κάθε χώρα και που τα επιτρέπει (ακριβέστερα: τα προβλέπει) το Διεθνές Δίκαιο.
Κι έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Από διάφορες χώρες…
Συνεπώς και δυνατότητα υπάρχει και «προηγούμενα» υπάρχουν.

Αλλά και ανάγκη υπάρχει! Επείγουσα μάλιστα…

Διότι η ΝΔ συμφωνεί πως ο Σκοπιανός αλυτρωτισμός ΔΕΝ εξαλείφθηκε. Αντίθετα με την Συμφωνία των Πρεσπών ενδυναμώθηκε. Το λέει καθαρά. Και σωστά…

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε «γραμμή άμυνας» απέναντι στο Σκοπιανό αλυτρωτισμό. Δεν μπορούσαμε να τον ακυρώσουμε (γιατί παλαιότερα τον είχαμε αποδεχθεί σιωπηλά επί δεκαετίες), αλλά τουλάχιστον μπορούσαμε να τον σταματήσουμε. Να μην προχωρήσει κι άλλο. Σε βάρος μας…

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η «γραμμή άμυνας» δεν υπάρχει πια.
Και χρειάζεται επειγόντως νέα «γραμμή άμυνας»! Όχι για να πάψουν τα Σκόπια να αναγνωρίζονται διεθνώς ως «Μακεδονία». Αλλά για να μην αρχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα για ΆΛΛΑ. Εντός της Ελληνικής επικράτειας…

Χρειάζεται νέα «γραμμή άμυνας» απέναντι στο Σκοπιανό αλυτρωτισμό, όχι για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά για να μην κάνουμε νέα λάθη, που θα δημιουργήσουν νέα και χειρότερα προβλήματα στο μέλλον…
Αυτό ακριβώς χρειάζεται να πει ο Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

–Ότι η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας αποτελεί κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν συζητούσε! (το έχει ήδη πει αυτό…)

–Ότι η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας αποτελούν «επιβράβευση» και ενίσχυση του Σκοπιανού αλυτρωτισμού (το έχει ήδη πει και αυτό…)

–Κι ότι χρειάζεται πλέον, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών να βρεθεί νέα «γραμμή άμυνας» από την Ελλάδα για την εξουδετέρωση του Σκοπιανού αλυτρωτισμού και των μελλοντικών του βλέψεων.

Αυτό είναι το μόνο που δεν έχει πει ακόμα…

Αυτό πρέπει να πει τώρα!

ΥΓ.1 Αν το πει αυτό στη Θεσσαλονίκη το επόμενη Σαββατοκύριακο, θα έχει δημοσκοπική εκτίναξη!

–Το 70% των Ελλήνων θα τον λατρέψει.
–Οι παραζαλισμένοι ΣΥΡΙΖΑΙοι θα πανικοβληθούν.

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» που ακονίζουν τα… νυχάκια τους στα δεξιά της ΝΔ – σε αντι-νεοδημοκρατική σύμπνοια με τον Τσίπρα – θα συρρικνωθούν πλήρως.

Και οι ενδιάμεσοι που «ταλαντεύονται», θα καταλάβουν ότι η ΝΔ «δεν μασάει».
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι «ταλαντευόμενοι» πηγαίνουν πάντα με το «ρεύμα» κι ιδιαίτερα με τον ηγέτη που «δεν μασάει»!

ΥΓ.2 Και οι ξένοι δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού η ΝΑΤΟϊκη ένταξη των Σκοπίων – που κυρίως τους αφορά – είναι πια «τετελεσμένο».

Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αμυνθεί από άλλα μελλοντικά τετελεσμένα. Πολύ πιο επικίνδυνα…

Κι αυτό οφείλει να ξεκαθαρίσει στους Έλληνες ο αρχηγός της ΝΔ, το επόμενο Σάββατο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης