Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για αναστολή της ποινής ελήφθη από έναν αξιωματούχο επειδή – λόγω της αναπηρίας του κρατούμενου – η διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με το εγχειρίδιο των φυλακών, το οποίο ορίζει ότι οι κατάδικοι θα πρέπει να είναι όρθιοι όταν ανοίγει η καταπακτή.
Αναβλήθηκε στο Πακιστάν η εκτέλεση ενός παραπληγικού άνδρα, η υπόθεση του οποίου έχει προκαλέσει σειρά καταγγελιών από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ο απαγχονισμός του 43χρονου Αμπντούλ Μπασίτ αναβλήθηκε περίπου μια ώρα πριν την προγραμματισμένη εκτέλεσή του, τα ξημερώματα της Τρίτης, κι ενώ μια μέρα νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε αρνηθεί να αναστείλει τη διαδικασία.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η απόφαση για αναστολή της ποινής ελήφθη από έναν αξιωματούχο επειδή – λόγω της αναπηρίας του Μπασίτ – η διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει σύμφωνα με το εγχειρίδιο των φυλακών, το οποίο προβλέπει ότι οι κατάδικοι θα πρέπει να είναι όρθιοι όταν ανοίγει η καταπακτή της αγχόνης.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη σχεδόν την τελευταία στιγμή ενδέχεται να σημαίνει πως το Πακιστάν θέλει να αποφύγει την κριτική οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες έχουν καταγγέλλει τη σχεδιαζόμενη εκτέλεση ως απάνθρωπη μεταχείριση ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες.
Ο Μπασίτ καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών το 2009 για τη δολοφονία ενός άνδρα. Ο ίδιος αρνείται την ενοχή του. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα, με συνέπεια να μείνει παράλυτος και στα δυο του πόδια. Πλέον μετακινείται μόνο με αναπηρικό καροτσάκι.
Το Πακιστάν επανέφερε τη θανατική ποινή τον Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε έχει εκτελέσει 239 ανθρώπους. Η επαναφορά της εσχάτης των ποινών αποφασίστηκε μετά την επίθεση των Ταλιμπάν σε ένα στρατιωτικό σχολείο της χώρας, που κατέληξε στο θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων. Τα περισσότερα θύματα ήταν παιδιά.