Τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και ανταγωνιστικό κόστος ζητά ο κλάδος της βιομηχανίας, τονίζοντας, σε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση, ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας. Θέτουν μάλιστα και ζήτημα απειλή θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι το κόστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι κατά 30% πιο ακριβό από τις ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- εκείνο που περιλαμβάνεται ως δέσμευση και αφορά στην αγορά του ηλεκτρισμού – είναι να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας (θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών. Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η ελληνική πλευρά, όμως, φαίνεται ότι αποδέχεται την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν έχει συχνές επαφές με την δίοικηση του ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Η Επιστολή της Εβικεν
Στο πλαίσιο των προτάσεων των Θεσμών για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν θέματα αγορών ενέργειας.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται και προτάσεις για την αντικατάσταση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν από το 2014 και που αφορούν άμεσα τις ελληνικές βιομηχανίες. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Δεν θα πρέπει επομένως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Μέλη ΕΒΙΚΕΝ:
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, AIR LIQUIDE HELLAS, ΑΚΡΙΤΑΣ, ΑΛΟΥΜΑΝ, ΓΙΟΥΛΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ ELFE, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ, ENERGEAN OIL&GAS, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ΚΕ.Β.Ε. ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, LINDE HELLAS, ΜΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ, MEGA DISPOSABLES, ΠΑΚΟ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ, TOSOH HELLAS, FIBRAN, ΧΑΛΚΟΡ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ