Οικονομία

Αναλογική σύνταξη 280-310 ευρώ για όσους δε συμπληρώνουν 20ετία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ εξαιτίας των αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν από το 2015. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταθέσει πρόταση προς την Τρόικα για θέσπιση νέου μαθηματικού τύπου βάσει του οποίου θα χορηγείται το επίδομα . Σύμφωνα με την πρόταση θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι όπως είναι τα έτη ασφάλισης.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αυστηροποίηση των κριτηρίων είναι η μόνη λύση προκειμένου να μην καταργηθεί το επίδομα καθώς η Τρόικα θεωρεί ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι ασφαλιστική παροχή και συνεπώς δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλεται, τουλάχιστον με τη σημερινή του μορφή. Στο εγγύς μέλλον είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ΕΚΑΣ θα ενταχθεί στο μηχανισμό ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η απαίτηση προσαρτήθηκε στην ατζέντα με το σκεπτικό ότι υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης , κάτι που είναι λογικό εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων . Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που εισέπραττε ένα ενοίκιο δε μπορούσε να ενταχθεί στο μηχανισμό. 

Τα δύο τελευταία χρόνια με τα άδεια διαμερίσματα και την απαξίωση των ενοικίων, πληροί τα κριτήρια . Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το ΕΚΑΣ στο 9μηνο του 2014 δόθηκαν 628 εκατ. ευρώ όταν η επιχορήγηση για όλο το 2014 είναι 516 εκ ευρώ. Δηλαδή η υπέρβαση ανέρχεται σε 200 εκ ευρώ για όλο το 2014. Με τα νέα κριτήρια το κονδύλι μειώνεται κατά 80 εκατ. ευρώ.

Για να χορηγηθεί σήμερα το ΕΚΑΣ ,το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και κάθε απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ.

-Ο δεύτερος συμβιβασμός της κυβέρνησης επήλθε σε σχέση με την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη από τα 15. Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς θίγονται οι σημερινοί 40ρηδες ώστε να διασωθούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, η οποία θα ήταν αδύνατη σήμερα με δεδομένο το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου προκειμένου να «αμβλύνει »τις δυσμενείς επιπτώσεις του μέτρου υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον 3863/2010, όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση ( δεν συμπληρώνει 20 έτη) δικαιούται να πάρει αναλογική σύνταξη ανάλογα με τα ένσημά του. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει σύνταξη 280 -310 ευρώ . 

– Η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας θίγει τους γεννημένους μετά το 1970, κυρίως μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (10.000-15.000 άτομα). Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να μην επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου σε ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ήταν ότι το κύμα μαζικής φυγής που μοιραία θα δημιουργείτο θα κόστιζε 1,6 δις ευρώ.

Σχολιάζοντας την αύξηση των ορίων ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε « Αυτό που πρέπει ν’ αποφευχθεί πάση θυσία είναι να εγκλωβιστούν στη δουλειά 100.000 – 120.000 άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σήμερα αλλά έχουν κατοχυρώσει την έξοδο. Αν φύγουνε αυτοί οι 120.000 να πάνε στο συνταξιοδοτικό σύστημα και έχουμε 120.000 συνταξιούχους σε μια μέρα, θα έχουμε κατάρρευση». 

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που εστάλη στην Τρόικα :

– Οι ασφαλισμένοι/ες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2018 ( έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) «διασώζονται» και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με τα μεταβατικά όρια που ορίζει ο 3863 /2010 

– Το 2019 τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατά 2 

– Το 2020 κατά 4 ενώ 

– Όσοι συνταξιοδοτούνται μετά το 2021 θα πρέπει υποχρεωτικά να περιμένουν έως τα 62 τους χρόνια καθώς η πόρτα με τις εξαιρέσεις φαίνεται ότι κλείνει οριστικά .

-Η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε επίσης πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017, κάθετη ενοποίηση των ταμείων και μείωση των συντάξεων των Ελευθέρων Επαγγελματιών έως 30%. 

Αυτό θα γίνει μέσω της δυνατότητας που θα δοθεί στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να κατέβουν έως και 3 ασφαλιστικές κλάσεις, με παράλληλη μείωση των συντάξεων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

-Προς το παρόν ( αυτό μπορεί να αλλάξει αν ενταθούν οι πιέσεις της Τρόικας ) η ελληνική πλευρά έχει αποκρούσει περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά . Η τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις 15%-20% από την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενιά των συνταξιούχων.

Στα εργασιακά, η τρόικα φαίνεται ότι πείστηκε να παραπεμφθεί για αργότερα η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη των απεργιών με πλειοψηφία 50%+1 των μελών της γενικής συνέλευση των εργαζομένων.

Στο lock out ,υπήρξε συμβιβαστική λύση καθώς αντιπροτείνεται η επίσπευση των δικαστικών υποθέσεων στις περιπτώσεις άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς (έμμεσο λοκ άουτ), κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα. 

– Παραμένει το βέτο της ελληνικής πλευράς να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

Οι παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο προβλέπουν:

– Έλεγχο των οικονομικών των συνδικάτων 

– Επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση μιας απεργίας στις 48 ώρες από 24 που ισχύει σήμερα. 

-Περιορισμό των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους, η μείωση των ημερών αμειβόμενες άδειας συνδικαλιστών που έχουν εκλεγεί σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καθώς και κατάργηση της προστασίας για απόλυση των συνδικαλιστών, ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις άδειες και τις προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα δικαιώματα συμφωνούνται με συλλογικές συμβάσεις και δε μπορεί να παρέμβει.

You may also like