Διεθνή

Αναρμόδιο δήλωσε το ΕΔΑΔ να εξετάσει αίτημα πολιτών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

9C7B5413C4302499592C1591FC85C181.jpgΤο Δικαστήριο σημείωσε στην αιτιολόγηση της απόφασής του ότι το αίτημα των εναγόντων δεν μπορεί να γίνει δεκτό προς εξέταση διότι η καταγγελλόμενη ως παράνομη αφαίρεση των γλυπτών έγινε περίπου 150 χρόνια πριν από τη σύνταξη και επικύρωση από τη Βρετανία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε αίτημα πολιτών να εξεταστεί προσφυγή τους σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης με αφορμή την άρνηση του Λονδίνου να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι ενάγοντες, μέλη της οργάνωσης «Σύλλογος των Αθηναίων», υποστήριξαν δια του νομικού εκπροσώπου τους ότι η άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχει στη διαδικασία που πρότεινε η UNESCO τον Αύγουστο του 2013 συνιστά «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και η διατήρηση των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο πλήρες μνημείο.

Το Δικαστήριο σημείωσε στην αιτιολόγηση της απόφασής του ότι το αίτημα των εναγόντων δεν μπορεί να γίνει δεκτό προς εξέταση διότι η καταγγελλόμενη ως παράνομη αφαίρεση των γλυπτών έγινε περίπου 150 χρόνια πριν από τη σύνταξη και επικύρωση από τη Βρετανία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σημειώνεται επίσης στο σκεπτικό της απόφασης ότι δε συνάγεται από την αίτηση πως ο Σύλλογος των Αθηναίων έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επιστροφή των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Ελλάδα ή να ζητήσει την αποδοχή από πλευράς Βρετανίας της πρότασης της UNESCO για διαμεσολάβηση.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου των Αθηναίων Βασίλης Σωτηρόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η προσφυγή στο ΕΔΑΔ ήταν ένα «πρώτο βήμα» που θα βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να δει σε ποια σημεία θα πρέπει να επικεντρωθεί όταν αποφασίσει να αντιπαρατεθεί στη βρετανική κυβέρνηση για το θέμα των Γλυπτών.

Ο επικεφαλής του Βρετανικού Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντριου Τζορτζ σχολίασε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν επηρεάζει τα επιχειρήματα υπέρ της επανένωσης, καθώς δεν αναφέρεται στην ουσία της υπόθεσης αλλά ουσιαστικά μόνο στην αρμοδιότητα η μη του ΕΔΑΔ επί της συγκεκριμένης προσφυγής.

Στις αρχές Ιουλίου διακομματική ομάδα Βρετανών βουλευτών υπέβαλε στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση νόμου υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αν και προτάσεις νόμου που υποβάλλονται από μη-μέλη της κυβέρνησης σπανίως ψηφίζονται σε νόμους, προκαλούν συζήτηση στην ολομέλεια επί των θεμάτων στα οποία αφορούν.

You may also like

More in Διεθνή