Πολιτική

Αναστασιάδης: Άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ζήτησε από τον Γκουτέρες

Στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη λύσης στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος – Προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας για νέα τετελεσμένα

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου το γεύμα εργασίας των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, με θέμα συζήτησης τις περιφερειακές προκλήσεις, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση των εντάσεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, σημειώνει. Επισήμανε, επίσης, «την ανάγκη διατήρησης της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στις κυπριακές θάλασσες, καθώς επίσης και τη σημασία αποφυγής προκλήσεων στα Βαρώσια κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, «στην επικείμενη παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και τους κινδύνους που θα δημιουργούνταν από τυχόν ανακοίνωση δημιουργίας νέων τετελεσμένων». Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης «επανέλαβε τη δεδηλωμένη θέση του για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ένωσης».

Τόνισε, πως «η θέση αυτή βρίσκει αντίθετες την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία που, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία, θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα ξεχωριστής τουρκοκυπριακής κυριαρχίας, ενώ επιμένουν σε λύση δύο κρατών».

Προσέθεσε ότι «παρά το απαράδεκτο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε τους ομολόγους του για τη στήριξή τους στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης».

Τέλος, σημείωσε ότι «η λύση του Κυπριακού, θα πρέπει πρωτίστως να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τους σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική