Την πρόθεση της Κύπρου να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις με τους Τουρκοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Πολωνίας
Αναφερόμενος στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας με την παρενόχληση, όπως είπε χαρακτηριστικά, από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ερευνητικού σκάφους για ένα έργο κοινής ωφελείας της Ένωσης (EastMed Pipeline), ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κίνηση ως «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμη μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Την ίδια στιγμή, σημείωσε, «ενημέρωσα για τη στάση της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη που με τις αξιώσεις που προβάλλουν αποτρέπουν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών».
«Αυτό που επαναβεβαίωσα τον φίλο Πρόεδρο είναι πως παρά τα εμπόδια που θέτει η τουρκική πλευρά, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και εντάσεις που δημιουργεί, αμετάκλητη παραμένει η αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου. Ενός διαλόγου που θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και πραγματικής προοπτικής για το μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στη βάση πάντοτε του αλληλοσεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πολωνίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «το διεθνές δίκαιο πρέπει πάντοτε να είναι σεβαστό. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δείχνουν ποια λύση είναι κατάλληλη για την Κύπρο. Σας διαβεβαιώ ότι η Πολωνία στηρίζει αυτή τη θέση και δεν την αλλάζει».
Προσέθεσε ότι «θα δεχθούμε μόνο την απόφαση που θα προκύψει μεταξύ των δύο πλευρών και πιστεύω ότι θα υπάρχει μια καλή διευθέτηση του προβλήματος. Θα είναι μια λύση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους να κτίσουν το μέλλον τους χωρίς συγκρούσεις και πιστεύω αυτό είναι το σημαντικότερο. Όλοι θέλουμε την ειρήνη, την ανάπτυξη, έχουμε δύσκολες στιγμές, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και η μεγαλύτερη είναι η πανδημία του κορωνοϊού».