Πολιτική

Ανασχηματισμός στα απόνερα «του ναυαγίου Αποστολάκη»

Επιμένει η κυβέρνηση για την σύσταση ξεχωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής – Μύδροι από το Μέγαρο Μαξίμου για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπαναχώρησε λίγο πριν από την ορκωμοσία  του – Τι λέει ο Αποστολάκης για το SMS που έστειλε σε συνεργάτη του πρωθυπουργού πριν τις  ανακοινώσεις

Στην καταμέτρηση της πολιτικής ζημιάς από τον ανασχηματισμό που… κόλλησε στην άρνηση Αποστολάκη να υπουργοποιηθεί μετά από την πίεση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρεί το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένοντας πάντως στην ιδέα ενός υπουργείου που θα έχει ως αντικείμενο – πέρα από την Πολιτική Προστασία – και την κλιματική αλλαγή και στο οποίο δε θα προΐσταται ένας άνθρωπος που θα δίνει έντονο κομματικό στίγμα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου , που μίλησε το βράδυ την Τρίτης στο «Μέγκα», ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο σχέδιό της για την Πολιτική Προστασία – ωστόσο το πρόσωπο του υπουργού αναζητείται, μετά από την άρνηση Αποστολάκη, που αιφνιδίασε πολύ δυσάρεστα τα  στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. 

Στην συνέντευξή του, ο κ. Οικονόμου σχολίασε την επιλογή του κ. Αποστολάκη από τον Πρωθυπουργό ως «ενωτική».

«Ένα από τα συμπεράσματα που βγήκε από το θέμα των πυρκαγιών, είναι ότι στην Πολιτική Προστασία χρειαζόταν ένα πρόσωπο που στα χαρακτηριστικά του καλό θα ήταν να μην αντιμετωπίζεται από καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μην αναγκάζεται να δίνει λόγο κάθε τρεις και λίγο για τις προθέσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Αποστολάκη γιατί ήταν μία προσωπικότητα που δεν ερχόταν από τη Νέα Δημοκρατία και είχε μία επιχειρησιακή εμπειρία. Τον επέλεξε εν γνώση του, ότι είχε κάνει υπουργός Αμύνης επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο κ. Αποστολάκης χτες το βράδυ αποδέχτηκε οριστικά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Αποστολάκης είπε ότι θα ήθελε να ενημερώσει ο ίδιος και τον κ. Τσίπρα. Ο κ Αποστολάκης δέχτηκε, μετά βγήκε μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, δεν το άντεξε, έκανε πίσω. Ακόμα και αν δεχτώ τη λογική ότι άλλα έλεγε ο κ. Αποστολάκης στον Πρωθυπουργό και άλλα στον Αλέξη Τσίπρα, το ζήτημα εδώ είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ανοχή στην επιλογή ενός πρόσωπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με την ΝΔ ούτε με τον Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

Μία εντελώς διαφορετική εκδοχή για την εξέλιξη των πραγμάτων δίνει η πλευρά του κ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο ίδιος ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει μια σοβαρή προϋπόθεση στον πρωθυπουργό για την είσοδό του στην κυβέρνηση, όπως ο ίδιος υποστηρίζει: Αυτή ήταν να έχει εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συναίνεση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γενηματά, προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Open, ο κ. Αποστολάκης έστειλε το πρωί ένα κρίσιμο γραπτό μήνυμα σε συνεργάτη του πρωθυπουργού και τον κάλεσε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις αν δεν είναι δεδομένη η εξασφάλιση της συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.

Όταν ο κ. Αποστολάκης τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου να ρωτήσει τι ακριβώς έχει γίνει και να πει ότι αφού υπάρχει αυτή η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί τη θέση, ακολούθησε μια θερμή συνομιλία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε ότι «δεν είχε καταλάβει πως θέτει όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά θα βγάλει ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν».

Ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει ότι τον παγίδευσαν, ότι ψευδώς του είπαν ότι έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση και ότι έσπευσαν να ανακοινώσουν το όνομά του, προκειμένου να βρεθεί προ τετελεσμένων.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη που είναι κοντά στον πρωθυπουργό σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε κανενός είδους συναλλαγή – και επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «αποστασίας» του κ. Αποστολάκη, την στιγμή που στην συζήτηση στη Βουλή, μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ο Άλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί «συναινετικός» για ζητήματα όπως οι πυρκαγιές , ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να μην αλλάζει τα πρόσωπα σε τέτοιες Υπηρεσίες ανάλογα με τους εκλογικούς συσχετισμούς. 

Ωστόσο, η έκπληξη εξάλλου που επιχειρήθηκε με την αξιοποίηση του απόστρατου ναυάρχου, ο οποίος είχε αναπτύξει ιδιαίτερες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με το ηγετικό δίδυμο της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, κατέληξε να είναι αρνητική ακόμη και πριν ο κ. Αποστολάκης υπαναχωρήσει στη συμφωνία του με τον πρωθυπουργό και αρνηθεί να ορκισθεί , όταν τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ για «αποστασία».

Πέρα από την «υπόθεση Αποστολάκη», απεδείχθη στην πράξη ότι υπάρχουν πολλοί αμετακίνητοι υπουργοί που παραμένουν στα ίδια πόστα από τον Ιούλιο του 2019 , ενώ το «μάρμαρο» πλήρωσαν μόνον τρεις: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον Χάρη Θεοχάρη, που έμειναν εκτός κυβέρνησης, με τον δεύτερο μάλιστα να την πληρώνει – όπως διαρρέεται –  «λόγω καραμπόλας»  και σε κάποιο βαθμό και ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μετατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Τουρισμού. 

Αρκετές  συζητήσεις προκαλεί η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για δύο λόγους: Πρώτον, διότι, όπως λένε και συνεργάτες του πρώην υπουργού, εάν το θέμα ήταν η διαχείριση των πυρκαγιών, εκείνος δεν είχε την άμεση υπευθυνότητα για όλα όσα έγιναν. Και δεύτερον διότι με την απομάκρυνσή του η κυβερνητική ηγεσία ομολογεί και συνυπογράφει την κριτική εναντίον του που ασκούσε η αντιπολίτευση για τα θέματα της αστυνόμευσης. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη – έμμεση – αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη στην αντικατάστασή του, ήταν η φράση «η πολιτική είναι σκληρή για όσους επωμίζονται το βάρος της ευθύνης».  

Για την αντικατάσταση Χρυσοχοϊδη  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέντευξή του στο Μέγκα είπε ότι «χρειάζονταν αναδιατάξεις τα κρίσιμα κομμάτια λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν».

«Ο Πρωθυπουργός κυβερνάει ο ίδιος και δεν ζητάει την άδεια και τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ και οποιουδήποτε άλλου για να φτιάξει την κυβέρνησή του», ανέφερε. «Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει. Οι αλλαγές που γίνονται είναι στοχευμένες σε σημαντικά κομμάτια».

Απορίες προκάλεσαν και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας, αφού με την μετάθεση του κ. Κικίλια και την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη δημιουργείται η αίσθηση ότι ομολογούνται, έστω εμμέσως, δυσλειτουργίες και στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που ως τώρα δεν έχει αναγνωρίσει η κυβέρνηση. Ανάλογα ερωτηματικά προκάλεσε και  η αντικατάσταση του κ. Θεοχάρη, σε μία συγκυρία που  ο τουρισμός πάει πολύ καλά. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική