Ελλάδα

Ανατροπές στην αγορά και σε επαγγέλματα -Ποια ανοίγουν, τι αλλάζει

agora-proionta-708.jpg?itok=IG2wCJnTΦωτογραφία: In Time News

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά και σε επαγγέλματα φέρνει το Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με τους δανειστές. 

Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Εθνος» επιδιώκεται να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να αρθούν τα εμπόδια στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, να έρθουν επενδύσεις και να προκληθεί αποκλιμάκωση των τιμών του καταναλωτή. Οι αλλαγές αφορούν την αγορά του γάλατος, του ψωμιού, το καθεστώς των εκπτώσεων, τα φαρμακεία, καθώς και τις αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Επίσης, αλλαγές επέρχονται στα τουριστικά καταλύματα και τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης. 

Γάλα 

Στο γάλα καταργείται ο νομοθετικός περιορισμός της διάρκειας συντήρησης, η οποία πλέον θα ορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές γάλακτος, καθώς με το «πλαφόν» που ίσχυε και λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας δεν ήταν εφικτές. Παράλληλα, όμως, μειώνεται σημαντικά το κόστος της παραγωγής – διανομής – επιστροφών προϊόντων που ήταν επιβαρυμένο κατά 25% λόγω των ημερών.

Ψωμί 

Στην αγορά του ψωμιού επέρχονται δύο αλλαγές. Η πρώτη αφορά τα σημεία πώλησης. Πλέον επιτρέπεται η διάθεση άρτου και από ιχθυοπωλεία, περίπτερα, κρεοπωλεία, πτηνοτροφεία και παντοπωλεία. Η δεύτερη αλλαγή φορά στη χρήση των όρων και εμπορικών τίτλων «αρτοποιός», «αρτοποιείο» ή «φούρνος», τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα ψησίματος των προϊόντων. 

Ρεύμα, φυσικό αέριο

Ανοίγουν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με στόχο την είσοδο περισσότερων ιδιωτών επενδυτών ώστε οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα κι άλλων επιλογών πέραν των κρατικών επιχειρήσεων.

Απελευθέρωση εκπτώσεων 

Αν και αραμένουν σε ισχύ οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων και ενδιάμεσων δεκαήμερων προσφορών, δίνεται η δυνατότητα της πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές και πέραν των προαναφερόμενων σεζόν, δηλαδή όλο τον χρόνο.

Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με τον νόμο θα εξεταστεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τουριστικά καταλύματα 

Οσον αφορά αυτόν τον κλάδο, απελευθερώνεται το καθεστώς μίσθωσης, καταργείται δηλαδή το όριο των 30 ημερών για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής και έτσι ανοίγει η αγορά ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να νοικιάζει το ακίνητό του με σκοπό τον παραθερισμό.

Φορτηγά ιδιωτικής χρήσης 

Αίρονται εμπόδια για την απόκτηση οχημάτων από τις επιχειρήσεις. Οπως προκύπτει από τις διατάξεις γίνεται πιο εύκολη η χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης καθώς παύει να ισχύει ως προϋπόθεση η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων.

Φαρμακεία 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να δώσει δυνατότητα εισόδου επιχειρηματιών στον κλάδο των φαρμακοποιών. 

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι «αιτία πολέμου» και πως θα προσφύγουν δικαστικά κατά του πρώτου επιχειρηματία ο οποίος θα ιδρύσει φαρμακείο στην Ελλάδα. Παράλληλα, προτείνουν μία ενδιάμεση λύση, δηλαδή να ισχύσει στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο, την οποία εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, την ιδιοκτησία ενός φαρμακείου (ποσοστό 51%) έχει φαρμακοποιός, αλλά μπορεί να έχει συνεταίρο μη φαρμακοποιό, με μειοψηφία μετοχών. Κάθε φαρμακοποιός (και ο συνεταίρος του, όπου υπάρχει) μπορεί να έχει έως τρία υποκαταστήματα, πλέον του κεντρικού φαρμακείου, τα οποία πρέπει να εδρεύουν στην ίδια περιφέρεια με το κεντρικό.
 

 

 

You may also like

More in Ελλάδα