Ανατρεπτική πρόταση για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς» διατύπωσε την Πέμπτη, στη δίκη που διεξάγεται στον Κορυδαλλό, ο εισαγγελέας της έδρας, αναφέροντας ότι «η παραδοχή ότι όλοι τα έκαναν όλα είναι απορριπτέα» και αποδομώντας με αυτόν τον τρόπο πολλά σημεία από τα τρία βουλεύματα με τα οποία οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Μετά από παραπάνω από δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας η δίκη είναι στην τελική της ευθεία, ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να δικαστούν οι ίδιοι άνθρωποι για το ίδιο αδίκημα σε διαφορετικά δικαστήρια και, συνεπώς, δεν μπορούν να δικαστούν ξανά με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο όσοι έχουν δικαστεί για τα γκαζάκια στο Χαλάνδρι.
Πρότεινε στο δικαστήριο να γίνει δεκτή η ένσταση εκκρεμοδικίας που έχει υποβάλει η υπεράσπιση για εννέα κατηγορούμενους (Χ. Χατζημιχελάκη, Ντ. Μπολάνο, Χρ. Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Πολυδώρου, Π. Αργυρού, Γ. Καραγιαννίδη και Αλ. Μητρούσια), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη και να απαλλαγούν οι εν λόγω κατηγορούμενοι με το σκεπτικό πως «όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις (187Α ΠΚ) δεν πρέπει να κατηγορούνται ξανά για αυτό».
Εισηγήθηκε, ακόμη, την αθώωση για την ίδια πράξη του Κ. Παπαδόπουλου με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να είναι μέλος σε οργάνωση και να μην κατηγορείται για καμία άλλη πράξη. Ενα μέλος που δεν συμμετέχει σε καμία οργάνωση σημαίνει ότι δεν είναι μέλος. Το γεγονός ότι διανυκτέρευσαν κατηγορούμενοι σπίτι του δεν σημαίνει τίποτα απολύτως».
Ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας, πάντως, έκρινε ότι θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ηθικής αυτουργίας κακουργημάτων ο Χ. Χατζημιχελάκης, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί. Το σκεπτικό είναι πως «για να έχει κάποιος μια διευθυντική θέση πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που νομίζω ότι τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχουν. Και αν κάποιος κάνει ένα ψυχογράφημα του κατηγορούμενου, θα δει ότι το επίμαχο διάστημα ήταν κρατούμενος και δεν μπορούσε να πείσει όλους τους υπολοίπους να τελέσουν τις επίμαχες πράξεις. Αλλωστε, οι πολιτικές θέσεις των κατηγορουμένων δεν συνάδουν με τη λογική της ιεραρχίας».
Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε:
για τα «δέματα-βόμβες»: ενοχή των κατηγορουμένων για μία πράξη, αυτή της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού κατά συρροή με επιβαρυντικές πράξεις, ενώ για το αδίκημα της έκρηξη και της απόπειρα έκρηξης ζήτησε την καταδίκη του Γερ. Τσάκαλου και του Π. Αργυρού (απλή συνέργια) και του Χρ. Τσάκαλου (απλή συνέργια στην απόπειρα έκρηξης). Οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν τις ίδιες πράξεις (Οικονομίδου, Πολυδώρου, Μιχ. Νικολόπουλο, Γ. Νικολόπουλο και Ντ. Μπολάνο) έκρινε πως θα πρέπει να απαλλαχθούν, λόγω αμφιβολιών. για τα όπλα που κατασχέθηκαν σε διάφορα διαμερίσματα: την απαλλαγή από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης για τους Ντ. Μπολάνο, Γ. Νικολόπουλο και Χρ. Τσάκαλο, αφού “δεν υπήρξε κανένα στοιχείο, δεν υπάρχει καμία συμμετοχή”, ενώ πρότεινε και τη συγχώνευση της πράξης της κατοχής εκρηκτικών υλών με αυτή της διακεκριμένης οπλοκατοχής. για τον Κ. Μαυρόπουλο να καταδικαστεί για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση για το περιστατικό που είχε σημειωθεί το Μάιο του 2011 στην Πεύκη, με δύο αστυφύλακες τραυματίες.