Πολιτική

Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης: Η ευθύνη στον Τσίπρα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος;

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο 4ο Συνέδριο του Σύριζα και η άμεση αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη σηματοδοτούν ραγδαίες και σημαντικές εξελίξεις στο κόμμα της Αριστεράς. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογής νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζουμε τελείωσε. Κατά τη δική μου άποψη, την ευθύνη για το αποτέλεσμα αυτό φέρει ακέραια ο Αλέξης Τσίπρας. Εξηγούμαι. Στην πρόσφατη εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σιώπησε εκκωφαντικά.

Με δεδομένο ότι ο Κασσελάκης ήταν επιλογή του Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ελλείψει ξεκάθαρης θέσης του Τσίπρα, σιωπηλά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ υπέθεσε, σωστά ή λάθος δεν έχει σημασία, ότι ο Κασσελάκης είναι η προτίμησή του. Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και η υποστήριξη του πρωτοπαλίκαρου του Τσίπρα, Νίκου Παππά και έδεσε το γλυκό. Για το κερασάκι, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Αχτσιόγλου υπονόμευσε τον Τσίπρα και έτσι το φαβορί έχασε την εκλογή και βρέθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο που δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά όπως τη γνωρίζαμε!

Η όψιμη διαπίστωση από τον Τσίπρα ότι ο Κασσελάκης έχει αυτονομηθεί και ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει ό,τι θέλει στο κόμμα του, οδήγησε στην παρέμβασή του. Ο,τι και να συμβεί στην εκλογή θα έχουμε νέο διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ νεο-προεδρικών και παλαιο-προεδρικών. Αν επανεκλεγεί ο Κασσελάκης είναι βέβαιο ότι και άλλοι βουλευτές θα φύγουν. Αν χάσει ο Κασσελάκης θα φύγει αυτός και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα δημιουργήσει νέο κόμμα.

Είναι ευνόητο ότι κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτές τις εξελίξεις. Θέλω όμως να ευλογήσω τα γένια μου. Στη συνέντευξή μου στον Δημήτρη Δανίκα για το «Πρώτο Θέμα» το 2019, αμέσως μετά τις εκλογές, είχα κάνει μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει στο 6%». Με δεδομένο ότι τότε είχε πάρει 31,53%, η πρόβλεψη αυτή φάνηκε εντελώς απίθανη. Με τη σημερινή κατάσταση, πόσο απίθανη φαίνεται τώρα.

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο αυτό. Ο Κασσελάκης, όπως και ο Βαρουφάκης πάσχουν από το «Σύνδρομο της Υβρεως». Ο γιατρός και πολιτικός Ντέιβιντ Όουεν διατύπωσε την άποψη ότι: «… Το σύνδρομο (Hubris Syndrome) είναι μια διαταραχή, χωρίς προφανή φυσιολογική αιτία, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο γνωρισμάτων (ενδείξεων ή συμπτωμάτων), τα οποία συνήθως εμφανίζονται μαζί. Τα συμπεριφορικά συμπτώματα που απαιτούνται για τη διάγνωση του Συνδρόμου της Υβρεως, κατά κανόνα, εντείνονται όσο το άτομο παραμένει στην εξουσία. Για να γίνει διάγνωση του συνδρόμου, το άτομο πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον ΤΡΙΑ από τα συμπτώματα που αναφέρονται στην παρακάτω προτεινόμενη λίστα. Ετσι το άτομο πάσχει από το Σύνδρομο της Υβρεως (όταν):

1/ Παρουσιάζει τη ναρκισσιστική τάση να θεωρεί τον κόσμο πεδίο στο οποίο ασκεί εξουσία και επιζητά τη δόξα. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τρόπο ρεαλιστικό και μη αυτοαναφορικό.

2/Προτιμά τις ενέργειες που θεωρεί ότι το παρουσιάζουν θετικά, π.χ. ευνοούν την εικόνα του.

3/Δίνει δυσανάλογο βάρος στην εικόνα και τη γενική εντύπωση.

4/Μιλάει με μεσσιανικό ύφος για τις ενέργειές του και υπερτονίζει τα επιτεύγματά του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική