Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία και το διπλό μέτωπο κατά Συρίας και PKK προκαλούν ανησυχία στο γερμανικό στρατό, ιδίως αναφορικά με τη συνδρομή του ή όχι στο πλαίσιο ενδεχόμενων νατοϊκών επιχειρήσεων.
Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία μέχρι στιγμής δεν επηρεάζουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο γερμανικός στρατός στην περιοχή, σύμφωνα με το γερμανικό υπoυργείο Άμυνας. «Μέχρι στιγμής τα τεκταινόμενα δεν έχουν καμία επίδραση στη δική μας παρουσία στην περιοχή της Τουρκίας και του Β. Ιράκ», ανέφερε τη Δευτέρα από το Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου. Η γερμανική παρουσία στην περιοχή κινείται στο πλαίσιο του μέχρι τώρα σχεδιασμού, ενώ οι γερμανικές δυνάμεις βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Γερμανικές δυνάμεις στην περιοχή από το 2013
Από το 2013 ο γερμανικός στρατός έχει τοποθετήσει συστήματα αεράμυνας τύπου «Patriot» στα τουρκοσυριακά σύνορα. Το νατοϊκό σύστημα προστασίας «Αctive Fence» στην τουρκική πόλη Καχραμανμάρα δρα προστατευτικά απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο τα συστήματα αυτά δεν έχουν «απολύτως καμία σχέση» με την παρούσα κατάσταση.
Η γερμανική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή είναι επιφορτισμένη επίσης με την εκπαίδευση κούρδων μαχητών Πεσμεργκά, εξοπλίζοντάς τους με σύγχρονο οπλισμό. Οι Πεσμεργκά θεωρούνται από τη Δύση ως ο στρατός των Κούρδων του Β. Ιράκ και έτσι έχουν την υποστήριξη της Γερμανίας και άλλων δυτικών χωρών στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπ. Άμυνας «80 γερμανοί στρατιώτες» βρίσκονται ήδη στο Β. Ιράκ στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης Πεσμεργκά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν εκπαιδευτεί περίπου 2.800 Πεσμεργκά. Ωστόσο το εύλογο ερώτημα το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ανοιχτά είναι κατά πόσο ωφελεί να εκπαιδεύει κανείς τους Πεσμεργκά, όταν και αυτοί πλέον αποτελούν στόχο της Τουρκίας.
«Καμία σύγκριση» Πεσμεργκά και PKK
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Άμυνας υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των Πεσμεργκά και του PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση. Ως προς αυτό «δεν τίθεται θέμα σύγκρισης». Στο μεταξύ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι αναμεμειγμένοι τόσο οι Πεσμεργκά όσο και το PKK. Ωστόσο αναφορικά με το ερώτημα κατά πόσο ο γερμανικός στρατός είναι βέβαιος ότι τα όπλα που προορίζονται για τους Πεσμεργκά δεν καταλήγουν στο PKK, το γερμανικό υπ. Άμυνας εμμένει στην επανάληψη της αρχής της «τελικής χρήσης των όπλων». Σύμφωνα με αυτή την αρχή πρέπει να γίνεται σαφές ότι τα όπλα που παρέχονται στους Πεσμεργκά, παραμένουν στα δικά τους χέρια.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι «ο γερμανικός στρατός δεν θα εμπλακεί σε μια σύγκρουση Τουρκίας και κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων». Σύμφωνα με τον Σέφερ, η Γερμανία οφείλει να καταστήσει σαφή αυτή τη θέση στο πλαίσιο της συνόδου των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία αναμένει να ακούσει τις προτάσεις της Τουρκίας, ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπ. Άμυνας, δεν τίθεται θέμα αυτόματης ενεργοποίησης της «συμμαχίας». Μια τέτοια απόφαση θα ήταν εν τέλει πολιτική και για την ώρα φαντάζει «μακρινή».