Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής Αμερικανών στις μάχες κατά των τζιχαντιστών

5A0FD9A43E9D2B9133CD6EF7F37B00B8.jpg«Αν υπάρχουν απειλές για τις ΗΠΑ, τότε φυσικά θα πάω πίσω στον πρόεδρο και θα συστήσω κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων», σημείωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και συμμετοχής αμερικανών συμβούλων σε επίγειες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ άφησε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της γερουσίας, ο κ. Ντέμσεϊ παραδέχτηκε πως η πολυεθνική συμμαχία που έχει συγκροτηθεί ως τώρα για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών είναι «ο κατάλληλος δρόμος για να προχωρήσουμε».

Ωστόσο, πήγε ένα βήμα πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλο αμερικανό αξιωματούχο, τονίζοντας πως αν η συμμαχία δεν πετύχει τους στόχους της θα μπορούσε να συστήσει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εμπλοκή των αμερικανών στρατιωτών σε επιχειρήσεις.

«Αν υπάρχουν απειλές για τις ΗΠΑ, τότε φυσικά θα πάω πίσω στον πρόεδρο και θα συστήσω κάτι που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων», σημείωσε.

Διευκρίνισε πάντως πως οι σύμβουλοι θα έχουν «πάρα πολύ έναν συμβουλευτικό ρόλο» και πως για την ώρα «δεν υπάρχει πρόθεση» να εμπλακούνε ευθέως στις μάχες.

Όχι «σοκ και δέος» στη Συρία

Παράλληλα, ο κ. Ντέμσεϊ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να πλήξουν τα καταφύγια του Ισλαμικού Κράτους και στη Συρία, διευκρινίζοντας όμως πως δεν θα πρόκειται για επιχείρηση τύπου «σοκ και δέος», καθώς το ΙΚ «απλά δεν είναι οργανωμένο έτσι».

Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα διεξάγουν για μία «σταθερή και βιώσιμη εκστρατεία», με στόχο την «υποβάθμιση» των δυνατοτήτων του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις κατά των καταφυγίων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, περιλαμβανομένης της διοίκησης, του ελέγχου (command and control), της επιμελητείας και των υποδομών», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ίδια επιτροπή, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή