Με θεματική «Νέες Πραγματικότητες»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ατζέντα του Φόρουμ δεν διαμορφώνεται αυθαίρετα, αλλά σε συνεργασία με κορυφαίες δεξαμενές σκέψης και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά, συμμετέχουν η World Bank, η Ευρωπαϊκη Επιτροπη, το Chatham House, το Atlantic Council, το Wilfried Martens Center, το Ινστιτούτο Bruegel, το London School of Economics και πολλά άλλα.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη τεσσάρων 24ωρων, κατά τη διάρκεια των οποίων 780 ομιλητές από όλο τον πλανήτη θα συγκεντρωθούν στους Δελφούς. Οι περισσότεροι με φυσική παρουσία, άλλοι εξαιτίας των συνθηκών, εικονικά. Όλοι, όμως, ανεξαιρέτως θα συμβάλουν με τις γνώσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους.
Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει με την ομιλία της τις εργασίες του Φόρουμ. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola θα απευθύνουν διαδικτυακό χαιρετισμό. Στην έναρξη του Φόρουμ χαιρετισμό θα απευθύνει και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών.
Οι θεματικοί πυλώνες
Το Φόρουμ έχει δομηθεί σε επτά θεματικούς πυλώνες: Παγκόσμια ασφάλεια, καθώς η γεωπολιτική σκακιέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και ασταθής, υποχρεώνοντάς μας να εξετάσουμε την πιθανότητα ενός κόσμου σε κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας.
Παγκόσμια οικονομία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τρομακτικές προκλήσεις, τον μετριασμό των συνεπειών της κρίσης του COVID-19, την αύξηση του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους και πολλές ακόμα.
Κλιματική έκτακτη ανάγκη, ειδικά μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά σε όλο τον κόσμο και απειλούν να επηρεάσουν τα πάντα.
ΕΕ: Το μέλλον της Ένωσης: Η Ευρώπη έχει βιώσει και βιώνει μια πολυετή περίοδο διαδοχικών, πολύπλευρων κρίσεων που κλονίζουν τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά θεμέλια του μπλοκ, επιφέροντας άνευ προηγουμένου αλλαγές στη θεσμική αρχιτεκτονική και το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.
Τεχνολογική Αλλαγή και Οικονομικός Μετασχηματισμός: Η παγκοσμιοποίηση γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Η τεχνολογική αλλαγή, όμως, δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προώθηση του πολιτισμού.
Η Ελλάδα ξανά – Η πορεία προς μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη: Μέσα από τις προκλήσεις εντοπίζονται και αναλύονται οι διέξοδοι για το πώς η Ελλάδα θα επαναπροσδιορίσει την οικονομική και επιχειρηματική της στρατηγική.
Τέλος, άνθρωποι & κοινωνία: Ζούμε σε έναν κόσμο οξείας κοινωνικής αλλαγής. Οι δημογραφικές και εισοδηματικές ανισορροπίες μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου παραμένουν και διευρύνονται.
Τις τέσσερις αυτές ημέρες θα συμμετάσχουν διαπρεπείς προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής, ακαδημαικής ζωής. Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Carl Bildt και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Tony Blair.