Διεθνή

Ανοίγουν τα αρχεία του Βατικανό για την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή

558476457CB07BE589547F00431D2AF9.jpgΤα αρχεία του Βατικανού περιλαμβάνουν κυρίως αναφορές των νούντσιων που υπηρετούσαν στο Μπουένος Άιρες για τις θέσεις των επισκόπων, την πολιτική της χούντας, τις δικαστικές διαδικασίες, τις συλλήψεις και τις εξαφανίσεις.

Το Βατικανό ετοιμάζεται να ανοίξει τα αρχεία του για την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), που μπορεί να προσφέρουν νέες μαρτυρίες και εξηγήσεις για τους αγνοούμενους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.

Η εργασία της καταλογογράφησης των αρχείων, που είναι απαραίτητη για το άνοιγμά τους, «συνεχίζεται κανονικά και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες», εξήγησε ο ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Στη συνέχεια θα μελετηθεί ο χρόνος και οι όροι χρήσης των αρχείων σε συμφωνία με τη διάσκεψη των επισκόπων της Αργεντινής.

Αύριο είναι η 40ή επέτειος του πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τη χούντα στην Αργεντινή.

Τα αρχεία του Βατικανού περιλαμβάνουν κυρίως αναφορές των νούντσιων που υπηρετούσαν στο Μπουένος Άιρες για τις θέσεις των επισκόπων, την πολιτική της χούντας, τις δικαστικές διαδικασίες, τις συλλήψεις και τις εξαφανίσεις.

Οι αργεντινοί επίσκοποι ήταν διχασμένοι απέναντι στη δικτατορία, με έναν ικανό αριθμό ανάμεσά τους να υποστηρίζει τη στρατιωτική εξουσία, σε αντίθεση μ’ ένα αριστερό τμήμα του ιερατείου.

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο, που δεν ήταν ακόμη επίσκοπος, προσπάθησε από την πλευρά του να κρατήσει αποστάσεις από τη χούντα. Σύμφωνα με μαρτυρίες που εμφανίστηκαν μετά την εκλογή του στη Ρώμη, είχε προσπαθήσει να βοηθήσει διαφωνούντες, θρησκευόμενους ή όχι.

Περίπου 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας και οι συγγενείς τους, ανάμεσά τους και οι γιαγιάδες της πλατείας του Μάη, ελπίζουν πως ο αργεντίνος πάπας θα τους βοηθήσει να ρίξουν φως στην τύχη τους.

«Η απόφαση (…) έχει ιστορική σημασία για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική», δήλωσε πρόσφατα ο Λουίς Μπαδίγια, ειδικός του ραδιοφώνου του Βατικανού, τον οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων του Βατικανού Il Sismografo.

Στη Λατινική Αμερική στρατιωτικά πραξικοπήματα έφεραν στην εξουσία δικτατορίες από το 1964 στη Βραζιλία μέχρι την πτώση στου Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή το 1990, υπενθύμισε ο Μπαδίγια.

Σύμφωνα με τον αργεντίνικο Τύπο, ο πάπας υποσχέθηκε εξάλλου στον πρεσβευτή της Ουρουγουάης στο Βατικανό το άνοιγμα και των αρχείων για τη δικτατορία στην Ουρουγουάη (1973-1985).

Στο τέλος της καθιερωμένης γενικής ακρόασης της Τετάρτης ο Χόρχε Μπεργκόλιο προσεγγίστηκε από συγγενείς των εξαφανισμένων, μεταξύ των οποίων η Φρανουάζ Τισό, μητέρα της Μαρί Αν Ερίζ Τισό που εξαφανίστηκε το 1976. “Αυτό το φιλί είναι για όλες τις μητέρες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της εξαφάνισης των παιδιών τους”, είπε ο πάπας αγκαλιάζοντας τη γηραιά κυρία.

«Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή, κλαίγαμε όλοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρί-Νοέλ Τισό, αδελφή της Μαρί Αν.

Η ιταλική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσει δικαστική διαδικασία εναντίον του Κάρλος Μαλάτο, ενός πρώην στρατιωτικού από την Αργεντινή, ο οποίος διαμένει στην Ιταλία από το 2011 και κατηγορείται ότι ήταν υπεύθυνος για πολλές «εξαφανίσεις», μεταξύ των οποίων και της Μαρί Αν Τισό.

You may also like

More in Διεθνή