«Παζάρι» για την ελάφρυνση στο χρέος (για μετά 30 χρόνια) αλλά και … «τα μέτρα, μέτρα» δείχνουν οι συνομιλίες για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας στην Ουάσιγκτον. Σήμερα που ανοίγει η αυλαία των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ αναμένονται οι «εκτός έδρας» συναντήσεις των κ.κ. Τσακαλώτου–Σταθάκη με Λαγκάρντ-Τόμσεν, ενώ αύριο με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ή και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από χθες πάντως με τον πλέον επίσημο τρόπο η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ό,τι καταγράφηκε και στις υποκλαπείσες συνομιλίες Τόμσεν-Βελκουλέσκου: ότι δηλαδή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 που συμφώνησαν κυβέρνηση-Ευρωπαίοι «δεν βγαίνει», πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσα επιπλέον νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια και ο στόχος πρέπει να προσγειωθεί, με γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Το «μπαλάκι» που πέταξε η Λαγκάρντ στους Ευρωπαίους για την ανάγκη να κάνουν πράξη την υπόσχεση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το «έπιασε» ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, αλλά δεν έδειξε σαν έτοιμος από καιρό: επιβεβαίωσε μεν εχθές πως η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει άμεσα στο Eurogroup, αλλά επιδέξια «κλώτσησε το τενεκεδάκι» μιλώντας για αποφάσεις και για “όρους” που αφορούν 10, 20 ή 30 χρόνια μετά.
Άσμα ηρωικόν (και πένθιμον)…
Με γλαφυρό τρόπο η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ υπονόησε πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, αλλά αν δεν γίνει ελάφρυνση χρέους, «δεν πάει πουθενά» χωρίς τα 7 δισ. μέτρα που ζητάνε Τόμσεν και Βελκουλέσκου (αν πρέπει να πιαστεί πραγματικά ο στόχος 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα).
Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μεσοπρόθεσμα, τον στόχο του 3,5% όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο, είπε πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί». Υπονόησε έτσι πως αυτά δεν ούτε με τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλαδή ούτε το 2018 ούτε και αργότερα θα έρθει το 3,5% πλεόνασμα.
Αντιθέτως, εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αν και αφήνει «φλου» το αν επιτευχθεί. Συμφώνησε όμως ότι απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από την Ελλάδα.
” Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018″ τόνισε διπλωματικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Μετά 30 χρόνια και … «αν χρειαστεί»
Για να μη στεναχωρήσει το ΔΝΤ και την κυρία Λαγκάρντ όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεσμεύτηκε πως οι Ευρωπαίοι θα δουν σύντομα το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το εννοεί όμως;
Όπως είπε “το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γίνει) μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν”.
Παρότι μόνο το ΔΝΤ λέει πως δεν πιάνεται ο στόχος (αφού κυβέρνηση και ευρωπαίοι λένε το αντίθετο εδώ και ένα χρόνο), ο κύριος Ντάισελμπλουμ είπε πως «αν χρειαστεί» θα δώσουν και την ελάφρυνση του χρέους.
Μιλώντας σε εκδήλωση χθες στην Ουάσιγκτον ανέφερε:
“Όπως ξέρετε, υπάρχει από τα τέλη του 2012 μία υπόσχεση πως αν η ελληνική κυβέρνηση ακολουθούσε το πρόγραμμα, θα ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους, αν χρειαζόταν. Αυτό παραμένει μία καλή φόρμουλα. Μπορούμε να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, τι είδους μέτρα υπάρχουν για να μειωθεί το χρέος”.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν θα συζητηθεί σε επίσημη βάση στην Ουάσιγκτον, αλλά στο Eurogroup. Είπε ότι «στην Ουάσιγκτον θα έχουμε μία συνάνtηση στην οποία θα με ενημερώσουν οι θεσμοί και θα μου πουν πού βρισκόμαστε, τι πρόοδος έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Θα συναντηθώ με τον Έλληνα συνάδελφό μου και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Σόιμπλε, όλοι είναι εδώ, αλλά δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων εδώ. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε το Eurogroup στο Άμστερνταμ και θα το συζητήσουμε πιο επίσημα».
Την πρόθεση των Ευρωπαίων να συζητήσουν μακροπρόθεσμα το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος εξέφρασε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Όχι «κούρεμα» χρέους
Ωστόσο κανείς δεν μιλά πια για «κούρεμα χρέους». Αφού πρώτα χαρακτήρισε μη ρεαλιστικούς τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος., η κ.Λαγκάρντ είπε πως «το ΔΝΤ είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων» χωρίς να αναφερθεί σε άμεση απομείωση του χρέους.
Το ΔΝΤ δεν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ξεκαθάρισε η κ.Λαγκάρντ. «Η μορφή της συμμετοχής του Ταμείου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα και την ανάληψη των υποχρεώσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά δεν θα φύγουμε από το ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά εννοώντας πως «αν δεν δει φως» από τους Ευρωπαίους, λεφτά το Ταμείο δεν ξαναβάζει.
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε πως όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και ζήτησε να υπάρξουν πιο ρεαλιστικές υποθέσεις για την πορεία της χώρας.
“Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Aποστολή