Τι σημαίνει στην πράξη το γερμανικό μοντέλο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κατέδειξαν οι χθεσινές (Τετάρτη) παράλληλες έφοδοι των διωκτικών αρχών σε επτά διαφορετικά κρατίδια. Τι αποφέρει το κυνήγι των φοροφυγάδων;
Σε μια συντονισμένη επιχείρηση κατά της αδήλωτης εργασίας αστυνομικές, τελωνειακές και φορολογικές αρχές πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη έφοδο σε πολυάριθμες επιχειρήσεις, με επίκεντρο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και την ευρύτερη περιοχή της Φραγκφούρτης, ενώ παράλληλες επιχειρήσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, και στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Μονάχου. Συνολικά συμμετείχαν 1.200 υπάλληλοι και ελέγχθηκαν 170 γραφεία σε επτά κρατίδια της χώρας.
Πολλαπλές κατηγορίες
Οι συνολικά 6 συλληφθέντες και 23 ακόμη ύποπτοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα φέρονται να προσέφεραν μέσω ενός δικτύου εταιρειών υπηρεσίες στον τομέα της διαχείρισης αποσκευών και φορτίων, χωρίς να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα φαίνεται να μην καταβάλλονταν, όπως προβλέπεται, ο φόρος εισοδήματος και να μην αποδίδονταν ο ΦΠΑ. Το ύψος της ζημίας για το γερμανικό δημόσιο υπολογίζεται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ.
Σε βάρος των υπόπτων διατυπώνονται μεταξύ άλλων κατηγορίες για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία και οργανωμένο έγκλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν πραγματοποιηθούν οι έφοδοι χθες Τετάρτη, είχαν προηγηθεί πολυετείς έρευνες των αρχών. Για τις έρευνές αυτές οι αρμόδιες αρχές αξιοποιούν συνήθως διάφορα εργαλεία: από ανακρίσεις και έρευνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι και αξιολόγηση αναφορών στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στο ίντερνετ (για παράδειγμα μεγάλες ή συχνές αγοραπωλησίες στο ebay).
Εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι
Η εικόνα ταυτόχρονων εφόδων σε γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αδήλωτη εργασία κτλ. είναι μάλλον συνηθισμένη στη Γερμανία. Οι έλεγχοι είναι εντατικοί.
Ενδεικτικά, το 2014 έγιναν 89.000 έλεγχοι για απόδοση ΦΠΑ από περίπου 2.000 υπαλλήλους των φορολογικών αρχών. Από τους ελέγχους αυτούς αντλήθηκε αναδρομικά το ποσό των 2,24 δις. Κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 46 ελέγχους, «γεμίζοντας» τα κρατικά ταμεία με 1,2 εκατομμύρια έκαστος.
Στη δεκαετία 2001 – 2011 πραγματοποιήθηκαν από εφοριακούς 414.000 έλεγχοι που απέφεραν έσοδα ύψους 18 δις ευρώ. Από τα περιβόητα CD με λογαριασμούς φοροφυγάδων στην Ελβετία, μόνο το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας συγκέντρωσε τα τελευταία χρόνια συνολικά 671 εκατομμύρια ευρώ. Τα CD περιείχαν τα στοιχεία 9.357 γερμανών καταθετών, από τους οποίους οι 7.950 προχώρησαν σε αυτοκαταγγελία προκειμένου να γλιτώσουν την ποινική δίωξη.
Το πιο πρόσφατο και παράλληλα επιφανέστερο παράδειγμα είναι ο Ούλι Χένες, μάνατζερ της Μπάγερν Μονάχου, που καταδικάστηκε το 2014 σε 3,5 χρόνια κάθειρξη για φοροδιαφυγή ύψους 28,48 εκ. ευρώ .