SelectedΠολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή Προέδρου

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την τρίτη ψηφοφορία στην βουλή την Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι που θα κρίνει αν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πυρετώδεις καθώς οι 168 ψήφοι της δεύτερης ψηφοφορίας δίνουν μία καλή βάση, δεν εγγυώνται όμως το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σταύρο Δήμα. Στο  Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν εάν ο πρωθυπουργός θα προβεί σε κάποια πολιτική κίνηση σήμερα ή αύριο ή εάν θα απευθυνθεί ξανά προς τον ελληνικό λαό με δήλωσή του όπως έπραξε την περασμένη Κυριακή.

Αν και η φημολογία ήταν έντονη τις προηγούμενες ημέρες ωστόσο συνεργάτες του έλεγαν ότι «δεν προβλέπται άλλη πολιτική κίνηση, ο πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα περιθώρια συναίνεσης προτείνοντας διευρυνση της κυβέρνησης και συντόμευση των εκλογών μέσα στο 2015». Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών που θα υπερψηφίσουν και να διαρραγεί η επίσημη γραμμή στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ.

Οι προσπάθειες πλέον εστιάζονται στις συζητήσεις με τους μεμονωμένους βουλευτές. Από την ΔΗΜΑΡ αναμένονται τρεις εώς τέσσερις ακόμη βουλευτές που δείχνουν ότι προσανατολίζονται για το Ποτάμι του κ. Σταύρου Θεοδωράκη, όπως η κυρία Νίκη Φούντα και οι κ.κ Τσούκαλης, και Ψύρρας. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μεταστροφή και ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο κ. Βύρων Πολύδωρας -που όμως έκανε μία πολύ σκληρή δήλωση εναντίον του κ. Σαμαρά- ο κ. Βασίλης Καπερνάρος που λέει ότι θέση του είναι σταθερή ή ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος που επιμένει στην αρχική του θέση, αλλά και διαρροές από τους ΑΝΕΛ όπως η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά που στην τελευταία ψηφοφορία ήταν απούσα αν και με δήλωσή της ανάφερε ότι δεν θα υπερψήφιζε.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης των βουλευτών αφού όπως είπε στην  δήλωσή του την περασμένη Τρίτη στην τελευταία ψηφοφορία «δεν υπάρχει παρών, η ψήφος θα έχει ονοματεπώνυμο». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει τα θετικά στην περίπτωση εκλογής και τους κινδύνους εάν «οι βουλευτές υποκύψουν στις πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης» και αναλάβουν το κόστος να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Όπως έλεγε συνεργάτης του «εάν κλείσει το θέμα της εκλογής Προέδρου τότε αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα επιστρέψει η Τρόικα στην χώρα και μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα συμφωνηθεί η προληπτική γραμμή στήριξης. Η εκκρεμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα με κόστος για την οικονομία της θα ξεπεραστεί».

Σε αντίθετη περίπτωση, λέει πάντα η κυβέρνηση, το κόστος θα είναι μεγάλο και μόνο από την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η κυβέρνηση προβάλλει τους κινδύνους που θα έχει κατά την άποψή της πάντα τυχόν εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν διαθέτει πρόγραμμα, δεν έχει στρατηγική διαπραγμάτευσης, δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς με τους δανειστές. Εφόσον αναλάβει θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, θα αναγκαστεί αμέσως να υπογράψει παράταση της συμφωνίας που ισχύει και στην συνέχεια θα οδηγηθεί είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε ρήξη με τους εταίρους και δανειστές και έξοδο από το ευρώ». Βεβαίως το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει ότι εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος η προεκλογική της εκστρατεία θα βασιστεί «στην στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου» ήτοι στην επισήμανση των συνεπειών από ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Ήδη από τα κυβερνητικά στελέχη προβάλεται ότι η χώρα θα επιστρέψει στην δραχμή, οι μέχρι τώρα θυσίες θα πάνε χαμένες ενώ ρήξη με τους δανειστές θα αναγκάσει την όποια επόμενη κυβέρνηση να στραφεί στις καταθέσεις.

You may also like

More in Selected