Τον οδικό χάρτη για την μετά μνημόνιο Ελλάδα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Μια εποχή που δίνει τη δυνατότητα για φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας με μείωση φόρων σε φυσικά πρόσωπα αλλά και με ενιαίο συντελεστή επιχειρήσεων στο 15%. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για τη μεγάλη ανατροπή που θα γίνει σταδιακά για να μη γυρίσει η Ελλάδα στο παρελθόν των ελλειμμάτων.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μίλησε για τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και όσα πρόκειται για να συμβούν αν η χώρα δεν εκτροχιαστεί. Χαρακτήρισε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ατύχημα που δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε: «Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα. Τώρα μπαίνουμε σε ανάπτυξη και θα υπάρχουν αυξήσεις. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κι άλλο, θα παραμείνει πλήρως προστατευμένη η πρώτη κατοικία. Όταν το κράτος δίνει κάτι χωρίς ελλείμματα ο πολίτης το παίρνει για πάντα. Όταν κάποιος τάζει τα πάντα τότε θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια. Ο λαός το πίστεψε αυτό με το λεφτά υπάρχουν και στην συνέχεια τον έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τώρα βγαίνουμε από αυτό τον εφιάλτη και κανείς δεν θέλει να ξανακυλήσει. Αυτά είναι ο οδικός μας χάρτης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος, τον κοιτάξαμε στοιχείο – στοιχείο, δεν υπάρχει ψέμα στην ανάλυση, είναι στοιχεία αντικειμενικά.»
Σε ότι αφορά τις μειώσεις φόρων δεσμεύτηκε για τα εξής:
Στο εξής η φορολογική πολιτική περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από 1% του ΑΕΠ από 1,4% που είναι σήμερα και θα το αποδώσουμε απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος από 45% πριν την κρίση στο 35%. Μείωση φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, ενιαίος φόρος. Θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή και το υγιέστερο κίνητρο για προσέλκυση επενδύσεων. Εξετάζουμε απαλλαγή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Θα καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.
Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο. Θα προχωρήσουμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πώς μπορείς να τα κάνεις αυτά σταδιακά χωρίς προβλήματα στη μείωση του χρέους; Με την βοήθεια χρέους που θα πάρουμε. Ολοκληρώνοντας την συμφωνία μετά το μνημόνιο θα πετύχουμε μείωση των υποχρεώσεων για τόκους ώστε τα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν στον κοινωνικό τομέα. Όλα αυτά είναι συμβατά με τους στόχους μας αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλότητα. Αντίθετα όσοι πάνε σε ρήξη θα καταλήξουν στην δραματική ανάγκη να ζητούν χρήματα”.
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν τόνισε: ”Τα τελευταία δύο χρόνια σε περιβάλλον κρίσης μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση από το 45% στο 42%, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 30%, ο φόρος ενοικίων στο 11%. Μειώθηκε ο φόρος μεταβίβασης και προχωρήσαμε στην ρύθμιση των οφειλών μέχρι 100 δόσεις. Ενισχύσαμε την προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων μέχρι 1500 ευρώ. Καταργήθηκε ο κώδικας βιβλίων και στοιχείων».
Μιλώντας για τους βασικούς τομείς της οικονομίας ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αναμένεται ανά κλάδο να υπάρξουν τα εξής οφέλη στο ΑΕΠ και την απασχόληση ανά κλάδο το διάστημα 2015-2021:
• Τουρισμός: 16,5 δισ. ευρώ και 225.000 νέες θέσεις εργασίας
• Αγροτική Ανάπτυξη: 13 δισ. ευρώ και 315.000 νέες θέσεις εργασίας
• Ενέργεια, Περιβαλλοντικές υπηρεσίες, ΑΠΕ, Διαχείριση Υδάτων, Διαχείριση αποβλήτων (χωρίς τα έσοδα από τον αγωγό TAP και την εξόρυξη υδρογονανθράκων): 9,5 δισ. ευρώ και 40.000 νέες θέσεις εργασίας
• Ναυτιλία: 8,5 δισ. ευρώ και 70.000 νέες θέσεις εργασίας
• Διακομιστικό εμπόριο, Logistics: 2,5 δισ. ευρώ και 65.000 νέες θέσεις εργασίας
• Έρευνα και τεχνολογία: 2 δισ. ευρώ και 50.000 νέες θέσεις εργασίας
• Φάρμακα: 2 δισ. ευρώ και 25.000 νέες θέσεις εργασίας. “Η Ελλάδα θα ανακτήσει το επίπεδο που είχε πριν την κρίση μέσα από επτά τομείς 2015-2021, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός, ενέργεια και περιβαλλοντικές πηγές, έρευνα και τεχνολογία, ναυτιλία, διαμετακομιστικό εμπόριο και logistics βιομηχανία φαρμάκων, σύνολο 50 δις επιπλέον και 750.000 θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή γιατί σε αυτά δεν περιλαμβάνονται το εμπόριο, η διαφήμιση, ο κατασκευαστικός κλάδος, η μεταλλουργία, η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κάθε ημέρα από εδώ και μπρος θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ανάπτυξη για εμάς σημαίνει επενδύσεις. Χρειάζονται 150 δις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα προκύψουν 38 από το ΕΣΠΑ και κοινοτικούς πόρους, 6 από εθνικούς πόρους, 106 από επενδυτές κάθε είδους. Δεν βάζω σε αυτά το ποσό που θα πάρει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ. Άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις είναι 50 δις και 23 από αυτά ήδη έχουν εγκριθεί και προχωρούν.
Έτσι, θα έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, είπε ο κ.Σαμαράς. Μάλιστα, προσέθεσε ότι η πραγματική εικόνα θα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή, καθώς εκτός των επτά ηγετικών κλάδων στην ελληνική οικονομία υπάρχουν πολλοί δυναμικοί τομείς, όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα μεταλλικά υλικά και τα δομικά υλικά κτλ.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στόχος του είναι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα παντού:
-επενδύσεις που ευνοούν την επιχειρηματικότητα
-μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και ευνοούν την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο από την άρση του καμποτάζ εφέτος ήλθαν από κρουαζιερόπλοια 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Μέσα σε δύο χρόνια σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα ανέβηκε 111 θέσεις
-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι στιγμής το κράτος έχει εισπράξει 3,1 δις από προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 7,5 δις χωρίς να περιλαμβάνεται το ποσό 1,4 δις από τις συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
-μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις και απομακρύναμε τα εμπόδια. Η ευελιξία βοηθά τις προσλήψεις και εμποδίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων σε περιόδους κρίσης. Καταπολεμούμε την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας. Σημείωσε ότι ξέρει πως θα υπάρχουν αναταράξεις αλλά “θα κάνω το σωστό”. Δεν μπορεί να κλείνουν επιχειρήσεις από απεργίες που αποφασίζουν μερικοί συνδικαλιστές. Αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια.
-μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για ένα μικρό και ευέλικτο κράτος. Από 900.000 το 2009 είναι 600.000 το 2014, προωθήσαμε το ηλεκτρονικό κράτος και την ηλεκτρονική εφορία, ηλεκτρονικά πιστοποιητικά όλων των ειδών. Ακόμη ηλεκτρονικές πληρωμές, απλούστευση εισαγωγών εξαγωγών. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώθηκε η δαπάνη κατά 50%.
-μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για το χτύπημα της φοροδιαφυγής. Εισόδημα περίπου 2 δις που διέφευγε πιάνεται τώρα.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους. Εμείς λέμε ότι ο τόπος πρέπει να αρχίσει να παράγει ξανά με εξωστρεφή οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επιχειρηματικότητα και να απελευθερώνει τον δυναμισμό του λαού μας. Η κυβέρνηση απέτρεψε την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενώ υπάρχει κόμμα που θέλει να στήσει παγίδα στον ελληνικό λαό παρόμοια με το “λεφτά υπάρχουν”. Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο”, δήλωσε ο κ.Σαμαράς.
“Θα πω την αλήθεια για το που βρισκόμασταν” ανέφερε ο πρωθυπουργός. Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης.
Εξαπολύοντας νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Εκείνοι είναι ένα ατύχημα που δεν θα συμβεί στην Ελλάδα, θα νικήσουμε τον λαϊκισμό όχι για να διχάσουμε αλλά για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό. Καλούμαστε να πετάξουμε ή να βουλιάξουμε. Στις εκλογές ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στην ανάπτυξη με Ευρώπη ή στην στασιμότητα και την χρεοκοπία, ανάμεσα στο αύριο που του αξίζει ή στο χθες που τον πληγώνει. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου καλούμαστε ως έθνος να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε. Πρέπει να φύγουμε μπροστά και να πάρουμε την μοίρα στα χέρια μας. Να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό.