Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: “Η χώρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο”

Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε στην Γερμανία ως ίσος προς ίσον.

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΕΡΚΕΛ“Ικανοποιημένη” εμφανίζεται η κυβερνητική αποστολή  στο Βερολίνο, εστιάζοντας όχι τόσο στο τι είπε η Angela Merkel στις επίσημες δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντησή τους, αλλά στο τι… τον άκουσε να λέει και δεν παρενέβη αρνητικά.

Σύμφωνα τις πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος “σαφώς και δεν θα έπαιρνε θέση για τα μείζονα θέματα” καθώς έχει παραπέμψει στην επικείμενη τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα στην Αθήνα.

Ωστόσο, θεωρείται σημαντική (“και ενισχυτική”) η σιωπή της κατά την παράθεση των ελληνικών αιτημάτων από τον κ. Σαμαρά –σιωπή που, κατά τις ίδιες πηγές, ερμηνεύεται ως “αποδοχή”.

Κυρίως στην αναφορά του πρωθυπουργού στο ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο και ότι μπορεί να σταθεί μόνη της χωρίς το ΔΝΤ.

“Δεν χρειαζόμαστε τα 12 δισ που απομένουν να δώσει το Ταμείο για να προχωρήσουμε ως χώρα”, έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της αποστολής μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα φέρεται να ανέδειξε και το “οξύμωρο”, να ολοκληρώνεται δηλαδή η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο τέλος του 2014 και να επεκτείνεται η αντίστοιχη του ΔΝΤ στην άνοιξη του 2016 –“προφανώς επειδή κανείς δεν πίστευε ότι δεν θα το είχαμε ανάγκη τόσο νωρίς”, κατά την ίδια πηγή.

Οι πληροφορίες θέλουν να μην έγινε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα (“δεν θέσαμε άλλωστε πλαίσιο πολιτικής αποσταθεροποίησης”) και, κυρίως, να μην υπήρξε αντίλογος στην ελληνική θέση ότι δεν θα έχουμε χρηματοδοτικό κενό το 2015.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά μετέφεραν την εικόνα ότι ο ίδιος ανέδειξε “την δημοσιονομικά ισχυρή Ελλάδα” αλλά και την προειδοποίηση πως “τίποτα δεν έχει τελειώσει, για να έχουμε ασφαλή προσγείωση απαιτείται σοβαρότητα”…

Πολιτική στήριξη και “τίποτα άλλο”

Κατά τις εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός πήρε τη μέγιστη δυνατή πολιτική στήριξη που θα μπορούσε (ή θα ήθελε) να δώσει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, κύκλοι του οποίου είχαν φροντίσει τα τελευταία 24ωρα να χαμηλώσον τον πήχυ των ελληνικών προσδοκιών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τις επίσημες δηλώσεις, κινήθηκε αυστηρά στην οδό των σχετικών διαρροών που είχαν προηγηθεί από την Καγκελαρία, αλλά και της τοποθέτησης του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου: ότι δηλαδή οι αποφάσεις για το ελληνικο πρόγραμμα θα ληφθούν κατά την αξιολόγηση από την τρόικα και όχι σε μία διμερή συνάντηση.

Απέφυγε επίσης κάθε αναφορά στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις παρότι δέχθηκε (ελληνική) δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και εξεφρασε την στήριξή της στον κ. Σαμαρά: «ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους, βήμα βήμα για ένα καλύτερο μέλλον από ό,τι παρελθόν, υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Τίποτα άλλο δεν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα»…

“Τι ζητάμε”

Ο κ. Σαμαράς διατύπωσε δημοσίως και… στο πλευρό της κ. Merkel, τις θέσεις της κυβέρνησης εν όψει “τελικής” διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ιχνογραφώντας και τα όρια της κυβερνητικής αντοχής.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών των τελευταίων ημερών, ανέφερε (σ.σ. με πολύ προσεκτική επιλογή των λέξεων) ότι η Ελλάδα:

* Πέτυχε τους στόχους της και μάλιστα νωρίτερα απ΄ όσο προβλεπόταν (πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδος στις αγορές) αλλά για να συνεχίσει αυτή την πορεία χρειάζεται “ανάσες” – και δη, φοροελαφρύνσεις.

* Μπορεί να σταθεί στα πόδια της “χωρίς νέο Μνημόνιο και χωρίς νέο αναγκαστικό δανεισμό”.

* Βλέπει την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ως απόδειξη αυτής της επιτυχίας και όχι ως “βελούδινο διαζύγιο”.

* Θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την τελική αξιολόγηση της τρόικας και τα stress tests των τραπεζών – δηλαδή, στα τέλη του έτους (σ.σ. και όχι από το νέο έτος, όπως αφήνουν ευρωπαϊκοί κύκλοι να εννοηθεί).

* Εχει, πλέον, ειδικό γεωστρατηγικό ρόλο λόγω  αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και δικής της ενεργειακής αναβάθμισης (αγωγοί και κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου).

You may also like