Πολιτική

Αντώνης Λιάκος: Τον στηρίζουν οι 53+ και οι «εκσυγχρονιστές», σιγή από τους «προεδρικούς»

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δήλωση υπεράσπισης των Αφγανών που έκαψαν την Μόρια που έκανε ο Αντώνης Λιάκος

Πολλαπλές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αναζωπύρωση του εσωκομματικού μετώπου, παραμονές της παρουσίας του κόμματος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκάλεσε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Αντώνη Λιάκου, Ακαδημαϊκού και Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την οποία τάχθηκε υπέρ της κίνησης των νεαρών Αφγανών να βάλουν φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγκαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον» σχολίασε ο κ. Λιάκος, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να σηκώνει το γάντι, απαντώντας επί προσωπικού ότι:

«Το κάψιμο της Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους. Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «…κι εγώ φωτιά θα του έβαζα» του καθηγητή Α. Λιάκου» (ΣΥΡΙΖΑ)», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Η ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου

Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν…

Δημοσιεύτηκε από Antonis Liakos στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

Απάντηση στην ανάρτηση του καθηγητή Α.Λιάκου

Το κάψιμο της #Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε…

Δημοσιεύτηκε από Michalis Chrisochoidis στις Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020

Εκτός από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, να απομακρύνει τον κ. Λιάκο ζήτησε ακολούθως η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της.

«Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος. Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η ακαριαία αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο απέναντι στα λεχθέντα του κ. Λιάκου δεν ήταν η μόνη παρενέργεια των δηλώσεών, τα οποία προκάλεσαν αφενός κύμα επικριτικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφετέρου εκφράσεις δημόσιας υποστήριξης εκ μέρους συγκεκριμένων συντρόφων του.

Αφετηρία για την συντροφική ασπίδα προστασίας αποτέλεσε η δήλωση του Νίκου Μπίστη στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας για τον κ. Λιάκο πως:

«την τραγωδία αυτών των ανθρώπων τονίζει, την αδυναμία της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους να ανταποκριθούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Την απελπισία που νοιώθουν και τους οδηγεί στα άκρα». Στην ίδια κατεύθυνση, «δεν πρέπει να είσαι υποχρεωτικά αριστερός για να μπορείς να μπεις στην θέση τους και να τους καταλάβεις. Αρκεί να είσαι άνθρωπος με συναίσθημα μαζί με την λογική. Να μην έχεις γίνει δηλαδή σαν τον Τάκη Θεοδωρόπουλο που θέλει να τους στείλει σε ξερονήσια. Όμως φοβάμαι ότι αυτοί που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ήθελε να τονίσει ο Αντώνης, ακριβώς έτσι έχουν γίνει. Η έννοια της Αλληλεγγύης τους είναι ξένη ,απωθητική και επικίνδυνη», κατέληξε ο κ. Μπίστης.

Επώνυμη συμπαράσταση

Αν και η σπουδή του κ. Μπίστη να υπερασπιστεί ανοιχτά τον Αντώνη Λιάκο αποδόθηκε στη φιλική τους σχέση και την συνύπαρξή τους στην τάση «Γέφυρα», στην οποία μετέχουν στελέχη του εκσυγχρονιστικού πυρήνα της Κεντροαριστεράς που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο οποίος πήρε θέση υπέρ του κ. Λιάκου, ηγούμενος του «κλίματος επώνυμης συμπαράστασης» στον σύντροφό του.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε για λίγο το έργο της περιύβρισης του νεκρού Βασίλη Μάγγου και ανέλαβε το έργο της εξύβρισης του αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Αντώνη Λιάκου, για τα γεγονότα της Μόριας. Γεγονότα, τα οποία τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και η κυβέρνηση έσπευσαν να χρεώσουν σε 16χρονα προσφυγόπουλα, που διέμεναν εκεί σε άθλιες συνθήκες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαστρεβλώνει τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, εμφανίζοντάς τον να επιβραβεύει τον εμπρησμό!» τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε πως «ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος «πήρε στους ώμους του» την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας, «η Μόρια ήταν ένα κάτεργο, ένα προσάναμμα οργής και απόγνωσης απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων». «Μια ντροπή που βαραίνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μαζί με τις ανατριχιαστικές εικόνες από τις απωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, που σήμερα είναι πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN» περιέγραψε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

«Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος, ότι σε αυτή την κατάσταση, κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μας αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση. Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και «εσωτερικών εχθρών» να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της.», κατέληξε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, οι καπνοί από την φωτιά που άναψε στην αξιωματική αντιπολίτευση η δήλωση Λιάκου έφτασαν μέχρι την Κουμουνδούρου, η οποία διένειμε κεντρικά «σχόλιο» του κ. Λιάκου, στο οποίο ο τελευταίος επιχείρησε να ανασκευάσει την αρχική του δήλωση.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτηση μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση. Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες» δήλωσε ο κ. Λιάκος στην πυροσβεστική του αυτή διατύπωση, ενώ σχεδόν παράλληλα εξαπέλυε νέα επίθεση από τον λογαριασμό του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Δυστυχώς ο μονοδιάστατος αστυνομικός ζηλωτισμός επικαλείται στα λόγια τη λογική ενώ δημιουργεί στην πράξη ανορθολογισμό. Για το χάος που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοιδης έχει περισσότερες ευθύνες από τα μειράκια που συνέλαβε» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιάκος, τις στιγμές που ζητούσε με ανακοίνωση δημόσια «συγχώρεση» για το mea culpa.

Μετά την προσπάθεια του κ. Λιάκου να ανασκευάσει, με νέο σχόλιό της, «από την απολογητική απάντηση του κ. Λιάκου, κρατάμε δύο πράγματα: Την ανάγκη του να προβεί σε αυτήν και την εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσίπρα που τον καλύπτει πλήρως υιοθετώντας όσα έγραψε. ΥΓ: Για την κόλαση στη Μόρια ας απευθυνθεί στους συντρόφους του που τη δημιούργησαν» επανήλθε η Νέα Δημοκρατία, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν αρχίσει να διακρίνονται οι πρώτοι κρίκοι στην αλυσίδα στήριξης του κ. Λιάκου από πρωτοκλασάτα στελέχη των 53+.

Με απόσταση λίγων ημερών από την ανακωχή που σήμανε μεταξύ «φυλών» και τάσεων στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του κ. Λιάκου στοιχήθηκαν ανοιχτά και άλλα επώνυμα στελέχη, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές ιδεολογικές αποχρώσεις εντός του κόμματος, παρά τη στρατηγική της ηγετικής ομάδας να προχωρήσει σε κεντρώα διεύρυνση, αποφεύγοντας «κομματικές» διατυπώσεις σε ζητήματα, όπως το προσφυγικό -μεταναστευτικό.

Στον αντίποδα, με τις θέσεις του κ. Λιάκου συντάχθηκε ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και των 53+, γνωστοποιώντας στο facebook ότι «Συνυπογράφω κάθε λέξη από την ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου για την Μόρια…».

Αναρτώντας τη δήλωση του κ. Φίλη στον προσωπικό της λογαριασμό και επαναλαμβάνοντας -εν είδει σχολίου την κατακλείδα της -, η πρώην βουλευτής, Αννέτα Καββαδία προστέθηκε και αυτήν με τη σειρά της στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με τον κ. Λιάκο, σε μια αξιοσημείωτη κινητικότητα που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες, αυξάνοντας τους πονοκεφάλους των ηγετικών στελεχών.


labrou_liakos


kavvadia-aneta

Το γεγονός, μάλιστα, ότι η Κουμουνδούρου αρκέστηκε στην αναπαραγωγή της δήλωσης του κ. Λιάκου, χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο μαρτυρά την αμηχανία των πρώτων ωρών, καθώς επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες η εξαιρετική χημεία μεταξύ «εκσυγχρονιστών» και «53+» μετά τη θετική τους διάθεση απέναντι στις συμφωνίες που ψήφισε η κυβέρνηση για τις ΑΟΖ.

You may also like