Διεθνή

Απεβίωσε ο Βρετανός ελληνιστής Έντι Ο’ Χάρα

3D329A43C7D64244E0D7D2763D4EFF09.jpgΑπεβίωσε τη νύχτα του Σαββάτου σε ηλικία 78 ετών ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών, Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) και υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου Έντι Ο’ Χάρα.

Απεβίωσε τη νύχτα του Σαββάτου σε ηλικία 78 ετών ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών, Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) και υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου Έντι Ο’ Χάρα.

Ο ελληνιστής βετεράνος πολιτικός έπασχε από χρόνια αναπνευστική πάθηση και όπως ανακοινώθηκε πέθανε ήρεμα στο σπίτι του στο Χάιτον του Λίβερπουλ περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Ο Έντι Ο’ Χάρα εκπροσώπησε ως βουλευτής την περιφέρεια του KnowsleySouthστο Μέρσεϊσαϊντ επί 20 χρόνια, μέχρι την απόσυρσή του από την πολιτική το 2010, όταν και ανέλαβε επικεφαλής της BCRPM διαδεχόμενος τον καθηγητή Άντονι Σνόντγκρας.

Ήταν γνώριμη φυσιογνωμία στην πολυπληθή κυπριακή ομογένεια και λάμβανε τακτικά μέρος στην ετήσια αντικατοχική συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου συχνά απευθυνόταν στο κοινό στα ελληνικά.

Δεινός κλασικιστής απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν επίσης Γενικός Εισηγητής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης – «ένας άνδρας πολιτισμικής ουσίας και σπουδαίος ανθρωπιστής», όπως περιγράφεται από συνεργάτες του στην Επιτροπή για τα Γλυπτά.

Από το 2010 και μετά αφοσιώθηκε στο «πάθος» του που ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Η ενασχόλησή του με την υπόθεση των Γλυπτών ξεκίνησε το 1994 όταν με τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη υπέβαλε αίτημα συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων ζητώντας την επανένωσή τους στην Αθήνα. Ακολούθησαν οκτώ ακόμα ανάλογες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του.

Σε συνέντευξή του στο BBC το 2010 είχε δηλώσει: «Υπάρχει μόνο ένα μέρος στη Γη όπου μπορεί να έχει κανείς ταυτόχρονη οπτική και αισθητική εμπειρία του Παρθενώνα και των Γλυπτών και αυτό είναι το Νέο Μουσείο Ακρόπολης».

You may also like

More in Διεθνή