Τα ψιλά γράμματα της απόφασης του Eurogroup, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οδηγούν σε ένα νέο, σκληρό γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα και τη λήψη νέων μέτρων που θα ικανοποιήσουν και το ΔΝΤ.
Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες με άγριες διαθέσεις προκειμένου να διαπραγματευτούν με την ελληνική κυβέρνηση ένα ισχυρό πακέτο μέτρων το οποίο θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο για «μερικά χρόνια».
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2018-2020 και πέραν αυτού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ΔΝΤ ζητεί μέτρα 4,2 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και κύριων συντάξεων) για να δεχτεί την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020.
Όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή μια πιθανή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις ικανοποιεί το ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι εάν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές (ήδη καταβαλλόμενες) κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ.
Ποσό, που αντιστοιχεί σε μειώσεις οι οποίες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.
Βέβαια, ο ένας μετά τον άλλον οι Έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει» και «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις». Εχθές, ήταν η σειρά του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου να δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως το ασφαλιστικό έχει κλείσει με τη συμφωνία που υπήρξε κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις.
Παραδέχθηκε βέβαια, ότι υπάρχουν πιέσεις για ανατροπή των προσωπικών διαφορών, από το 2019 και μετά, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι κάποιοι από τους δανειστές να ανοίγουν θέματα που έχουν κλείσει. Η παραδοχή του κ. Πετρόπουλου ήρθε να συμπληρώσει αυτές υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε την ψήφιση, ούτε τον προσδιορισμό μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ που ζητεί το ΔΝΤ για το 2019, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των συντάξεων.