Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Από σήμερα η χώρα έχει ένα νέο Σύνταγμα που φέρει τη σφραγίδα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως εξάλλου το ίδιο το Σύνταγμα επιτάσσει.
Εγκρίθηκαν εννέα (εκ των οποίων οι επτά με ευρεία πλειοψηφία) από τις συνολικά 49 προς συζήτηση αναθεωρητικές προτάσεις και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα:
Το άρθρο 32 παρ. 4 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και αναθεωρείται για πρώτη φορά. Η λύση που προτείναμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη που μας επιτρέπει, οριστικά και αμετάκλητα, να απεμπλέξουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Με τη νέα ρύθμιση γίνεται ό,τι γινόταν και πριν, χωρίς όμως να μεσολαβούν εκλογές. Θα ισχύσει η διάταξη, που αρχικά αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει στην απλή πλειοψηφία, αφαιρώντας την μεσολάβηση εκλογών.
Στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 224 ψήφους ενώ στη σημερινή οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών.
Το άρθρο 54 παρ. 4 που αφορά στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 160 ψήφους, ενώ στη σημερινή οι βουλευτές ψήφισαν: 212 ναι, 84 όχι, 1 παρών. Είναι μία πρωτοβουλία για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, τόσο για την ουσία, όσο και για τον τρόπο που διαβουλευτήκαμε με τα άλλα κόμματα. Η λύση στην οποία καταλήξαμε είναι η βέλτιστη δυνατή υπό τις παρούσες συνθήκες αφού αν δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι θα παραμείνουμε στη σημερινή κατάσταση. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον η συγκεκριμένη διάταξη θα γίνει καλύτερη, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής.
Το άρθρο 86 παρ. 3, που αφορά στον περίφημο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Με την αναθεώρηση καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία και έτσι τα αδικήματα των υπουργών θα έχουν πια τον ίδιο χρόνο παραγραφής με αυτά των υπολοίπων πολιτών. Η διάταξη στην προηγούμενη Βουλή είχε λάβει 225 ψήφους ενώ στη σημερινή οι βουλευτές ψήφισαν: 274 ναι, 0 όχι, 23 παρών.
Το άρθρο 62 που αναφέρεται στον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής. Η διάταξη ψηφίστηκε από 237 βουλευτές, στην προηγούμενη Βουλή ενώ στη σημερινή οι βουλευτές ψήφισαν: 173 ναι, 117 όχι, 1 παρών.
Το άρθρο 68 παρ. 2, με το οποίο δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη κοινοβουλευτική μειοψηφία να προτείνει Εξεταστική Επιτροπή, με την υπογραφή 10 βουλευτών. Τη διάταξη αυτή τη θεωρούμε σημαντική για το πολίτευμα. Αποκαθιστά, επιτέλους, την Εξεταστική Επιτροπή ως ένα γνήσιο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως άλλωστε τη θέλησε και ο συντακτικός νομοθέτης το 1975. Από την προηγούμενη Βουλή, η συγκεκριμένη πρόταση έχει 247 ψήφους, ενώ στην τωρινή οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14 παρών.
Το άρθρο 101α, το οποίο προβλέπει την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα. Η διάταξη είχε λάβει 232 στην προηγούμενη Βουλή ενώ στην τωρινή οι βουλευτές ψήφισαν: 158 ναι, 139 όχι, 0 παρών.
Το άρθρο 73 για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Με συναινετική διάθεση, η κοινοβουλευτική μας ομάδα ενσωμάτωσε στην τελική της πρόταση και την «λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία» που πρότεινε η αντιπολίτευση. Συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων, οι οποίες θα συζητούνται υποχρεωτικά στην Βουλή. Οι βουλευτές ψήφισαν: 254 ναι, 32 όχι, 11 παρών.
Το άρθρο 21 παρ 1, που αφορά στην συνταγματική διασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι βουλευτές ψήφισαν: 190 ναι, 107 όχι, 0 παρών. Αυτή η διάταξη αποτυπώνει την πίστη μας στην κοινωνική φροντίδα μαζί με την υποχρέωση της Πολιτείας να στέκεται πάντα δίπλα στους πιο αδύναμους. Ας σημειωθεί ότι είναι κάτι που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσει.
Το άρθρο 96 παρ. 5, που αφορά την ισοτιμία των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία τους. Οι βουλευτές ψήφισαν: 189 ναι, 94 όχι, 14 παρών.
Παράλληλα, για τις διατάξεις κατάργησης των άρθρων 112 παρ. 4 κατάργηση, 113 κατάργηση, 114 παρ. 1 κατάργηση, 114 παρ. 2 κατάργηση, 115 παρ. 1 κατάργηση και 115 παρ. 2 κατάργηση, υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων 297 βουλευτών.
Το Σύνταγμα που ισχύσει από σήμερα, έστω και χωρίς την έκταση που εμείς θα επιθυμούσαμε, εκπέμπει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού.
Καθώς η Ελλάδα, με σταθερά βήματα, αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης, αυτό το Σύνταγμα πλαισιώνει θεσμικά την εθνική προσπάθεια για μία Ελλάδα που μας αξίζει. Με αξιοπρέπεια για όλους. Με ασφάλεια για όλους. Με Δημοκρατία για όλους. Με ανάπτυξη για όλους. Για μια νέα εποχή και μια νέα Ελλάδα.