Η κατά παράδοση ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει, τελικά, τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο προφίλ της στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Alexandrine Bouilhet, η Ελβετία αποφάσισε να υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά των Ρώσων που εμπλέκονται στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και να «παγώσει» τα περιουσιακά τους στοιχεία.
«Ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου» ανέφερε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, προβαίνοντας σε μια ξαφνική και ιδιαίτερα απροσδόκητη απόκλιση από τις παραδοσιακές πρακτικές της χώρας.
Η Ελβετία ενέκρινε επίσης οικονομικές κυρώσεις με άμεση ισχύ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ειδικότερα, η Ελβετία επιβάλλει «απαγορευτικό στα ταξίδια, κλείνει τον εναέριο χώρο της και ”παγώνει” τα υπάρχοντα των Ρώσων αξιωματούχων, κλείνοντας το τελευταίο κενό που υπήρχε στην Ευρώπη για πολιτικούς και ολιγάρχες», έγραψε ο δημοσιογράφος Ντέρεκ Σκάλι.
«Η Ελβετία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τον λαό της. Θα διανείμει προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην Πολωνία» δήλωσε η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την προσφορά της να μεσολαβήσει στη διαμάχη.
Η Ελβετία ισορροπεί σε λεπτές γραμμές στο πεδίο μεταξύ της αλληλεγγύης προς τη Δύση και αυτού που αποκαλεί «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα» από τη μία πλευρά, και της διατήρησης της παραδοσιακής της ουδετερότητας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του πιθανού διαμεσολαβητή.
Όπως, μάλιστα, ανέφερε και ο ίδιος ο Ελβετός πρόεδρος, Ινιάτσιο Κάσις, σε δηλώσεις του την Κυριακή, «είναι πολύ πιθανό η Ελβετία να ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τόνισε, ωστόσο, πως η ουδετερότητα της χώρας πρέπει να διατηρηθεί και είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της για τη διπλωματία, εάν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων στα σύνορα της Λευκορωσίας δεν επιτύχουν, για παράδειγμα με την επίτευξη ανακωχής.
Παρ’ όλα αυτά, η αυξανόμενη πίεση που αντιμετώπιζε τα τελευταία 24ωρα η ελβετική κυβέρνηση για να συνταχθεί ξεκάθαρα με τη Δύση ενάντια στη Μόσχα και να υιοθετήσει τις κυρώσεις είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση-ορόσημο για τα δεδομένα της Ελβετίας.
Σημειώνεται ότι η Ελβετία δεν είχε τοποθετηθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς ούτε καν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στάση για την οποία η μικρή χώρα των Άλπεων αποτελεί εδώ και αιώνες συνώνυμο της ουδετερότητας.